Kako izbjeći ljetne opasnosti?

Kako izbjeći ljetne opasnosti?

Kako izbjeći ljetne opasnosti?
  • Objavljeno: Utorak, 02.06.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdravlje kože

Od ljeta puno očekujemo, prije svega odmor i odmak od svakodnevnice i uobičajene kolotečine. Odmor je svima potreban, jer uz njega idu opuštanje, rekreacija, druženje s prijateljima ili, jednostavno, uživanje u prirodi. Dok je nekima ljeto asocijacija na sunčanje i kupanje na moru, drugima više odgovara odlazak na selo, planinarenje i slično. No, i jednima i drugima cilj je isti - biti što dalje od asfalta i gradske vreve, što više boraviti u prirodi i upijati sunčevu svjetlost. Zašto ne? Ona utječe na opće raspoloženje jer potiče lučenje hormona endorfina koji stvara osjećaj ugode, zadovoljstva, popravlja raspoloženje i djeluje blago antidepresivno. Zato i imamo dojam da nas ljeto regenerira i pomaže nam napuniti baterije. Ipak, dobra priprema zasigurno mnogo znači, jer pored mnoštva blagodati, ljeto ima i svoje zamke.

No, bez brige, kako biste nesmetano uživali u godišnjem odmoru, dovoljno je obratiti pozornost na nekoliko stvari.

Kako zdravo uživati na suncu?

Izbjegavajte izlaganje suncu između 11 i 16 sati. Moguće akutne i kronične posljedice prekomjernog izlaganja suncu su crvenilo kože, opekotine, alergija na sunce, sunčanica, dehidracija, tumori kože. Osobito je opasan maligni melanom.

Koristite zaštitu od sunca koja odgovara vašem tipu kože, a za djecu se preporuča faktor 50+.

Iako su mišljenja o učinkovitosti beta-karotena u prevenciji alergije ili opeklina na sunce podijeljena, u kombinaciji s kremom odgovarajućeg zaštitnog faktora će zasigurno pridonijeti postupnom tamnjenju uz slabija oštećenja kože.

Nosite pokrivala za glavu, sunčane naočale, primjerenu i prozračnu odjeću. Nemojte zanemariti važnost uzimanja puno tekućine na velikim vrućinama.

Kako se obraniti od uboda?

Koliko vas je puta dosadno, iritirajuće zujanje oko uha, gotovo nevidljivog letača, natjeralo da se u vrućoj ljetnoj noći zamotate od glave do pete? Ili one poduzetnije da krenu u pravi noćni boj za nekoliko sati mirna sna?

Zašto je ljudsko tijelo tako primamljiva poslastica za komarce? Naša krv za njih predstavlja hranjivi izvor, a privlače ih i tjelesna toplina i specifičan miris naše kože. Što se tiče dobi i spola nisu izbirljivi. Žrtve su podjednako djeca i odrasli, žene i muškarci. Posljedice njihove "gozbe" na našem tijelu su crvenilo, svrbež te manje ili više bolne otekline. To predstavlja obrambenu reakciju kože na sekret komarca, uzrokovanu oslobađanjem tkivnog hormona histamina u koži.

Ose, pčele i stršljeni na ubodenom mjestu izazivaju crvenilo i bolni otok na koji treba staviti hladni oblog i antihistaminsku kremu. U slučaju da se otok i crvenilo pojačaju, treba se obratiti liječniku jer može doći do opasne anafilaktičke reakcije. Također su opasni ubodi u području jezika i grla jer zbog oticanja može doći do gušenja.

Da bismo spriječili ubode potrebno je tijelo pokriti odjećom, a nezaštićena mjesta zaštititi repelentima. U zatvorenim prostorijama možete koristiti insekticidna sredstva. Dobro je izabrati ona s prirodnim eteričnim uljem.

Natura gel je potpuno prirodan gel za njegu nadražene kože i ublažavanje simptoma nakon uboda insekata, sunčanih opeklina, opeklina od meduza te kod pretjeranog znojenja. Svojim aktivnim sastojcima objedinjuje djelotvornost biljnih ekstrakata (hamamelisa i kamilice) i eteričnih ulja (lavande, eukaliptusa i limunske trave). Navedeni sastojci pokazuju protuupalno, analgetsko i baktericidno djelovanje, a kao dodanu vrijednost osiguravaju i repelentni učinak kraćeg djelovanja. Natura gel je idealan odabir za osjetljivu dječju kožu. S pomoću prirodnih sastojaka, ublažit će neugodne simptome ugriza komaraca, te umiriti opekline od sunca i žarnjaka.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije