Otkrijte top 10 krema za sunčanje

Otkrijte top 10 krema za sunčanje

Otkrijte top 10 krema za sunčanje
  • Objavljeno: Subota, 07.07.2018.
  • Broj pregleda: 514
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zdravlje kože

Proljeće nam je tu, ljeto je sve bliže, a time i sve više boravljenja na suncu. Sunca se nije potrebno bojati i izbjegavati ga već je potrebno adekvatno zaštititi kožu.

Krema za sunčanje je najbolja zaštita kože od sunca, a koju kremu odabrati najbolje će vam reći stručne osobe kao što su dermatolozi i farmaceuti.

Prema tipu kože je najbolje odabrati proizvod za zaštitu, a kada se odredi morate birati zaštitni faktor koji će odgovarati jačini sunca. Za jako sunce zaštitni faktor ne smije biti manji od 30, a za vrijeme jakih vrućina je potrebno koristiti zaštitni faktor 50.

UVA zrake

Zaštitna krema mora sadržavati i zaštitu od UVA zraka te prilikom nanošenja kreme pripaziti na dijelove tijela koji su najizloženiji suncu.

Kako bi se zaštitili od sunca nije dovoljna samo krema za zaštitu kože, nego i prozračna odjeća koja će prekriti najizloženije dijelove tijela poput ramena, ruku i leđa, a oči i glavu je potrebno zaštititi sunčanim naočalama i šeširom.

Kada se na tijelo nanosi zaštitna krema ne treba ju nanositi u više slojeva već je dovoljno ravnomjerno prekriti sve dijelove tijela.

Priprema kože na sunce

Pripreme u solariju nisu potrebne, ali je potrebno kožu pripremiti za sunčanjem kratkim izlaganjima zdravom suncu barem mjesec dana prije odlaska na odmor.

Osobe koje imaju tamniji ten kože lako pocrne i teško izgore na suncu, ali to ne znači da su zaštićene od štetnih sunčevih zraka i zato je potrebno koristiti optimalnu zaštitu. Za osobe s tamnijim tenom optimalna zaštita je ona nižeg faktora u odnosu na osobe s svjetlijom i osjetljivom kožom.

Koži prirodno tamnije boje je isto tako potrebna zaštita od UV zračenja te joj je potreban dobar zaštitni faktor.

Visoki zaštitni faktor

Veći zaštitni faktor ne znači da osoba može duže boraviti na suncu jer SPF samo određuje postotak UVB zraka koje sprečava doprijeti u kožu.

UVB zrake uzrokuju crvenilo i opekotine od sunca, a SPF ih sprečava i filtrira. SPF 15 sprečava 93%, SPF 30 sprečava 97%, a SPF 50 sprečava 98%. Farmaceuti i dermatolozi preporučaju korištenje zaštite s najvišim zaštitnim faktorom!

Preparati koji se koriste za zaštitu tijela od sunca su bogatije teksture i ne preporučaju se nanositi na lice. To se posebno ne preporuča osobama koje imaju mješovitu i masnu kožu. Osobama sa suhom kožom lica se nikako ne preporuča nanošenje proizvoda za tijelo na lice jer mogu izazvati bubuljice.

Najbolja krema za lice

Najbolji izbor za lice je preparat koji odgovara potrebama kože, a lice je potrebno štititi svakog dana jer je najviše izloženo suncu.

Hidratantna ili tonirana krema sa zaštitnim faktorom 20-25 nije dovoljna zaštita za kožu lica jer takve kreme štite samo prilikom kraćeg izlaganja suncu za vrijeme cijele godine, a nikako za vrijeme dužeg izlaganja suncu ili za vrijeme sunčanja.

Kada se osoba duže izlaže suncu mora koristiti preparat koji je namjenjen posebno za zaštitu od sunca, a tek onda na lice nanijeti puder.

Oštećenje kože

Opekotine od sunca i oštećenje kože se može dobiti i za vrijeme oblačnog dana, zbog čega je potrebo i tada koristiti zaštitu. 80% UVA zraka prodire kroz oblake, a prolaze i kroz staklo, pa se adekvatna zaštita mora nanijeti na kožu i kada se dugo boravi u automobilu ili kada se sjedi pored prozora.

Vodootporni preparati se trebaju nanijeti i nakon kupanja jer je njihova zaštita samo 45 minuta nakon doticaja vode s kožom.

Manja je korist stvaranja vitamina D od štete koja se koži događa ako nije zaštićena adekvatnom zaštitom. Zato je kožu potrebno štititi uvijek jer bez obzira na zaštitu koža stvara dovoljno vitamina D.

Zaštita kože lica

Za kožu lica treba izabrati preparat koji odgovara svim njenim potrebama, a kako je lice najviše izloženo suncu mora dobiti zaštitu svakog dana.

U nastavku pogledajte videu sa top 10 krema za sunčanje koje su preporučili stručnjaci.

Ana Zibar

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije