Zašto trebate spavati na lijevoj strani?

Zašto trebate spavati na lijevoj strani?

Zašto trebate spavati na lijevoj strani?
  • Objavljeno: Subota, 19.03.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kvalitetan san je ključan za pravilno funkcioniranje organizma. Možda vam se čini da položaj spavanja ne igra nikakvu ulogu kada je u pitanju kvaliteta sna i zdravstveno stanje, ali se varate.

Ako nemate običaj spavati na lijevoj strani tijela, pokušajte se priviknuti tako da se oslonite na jastuk ili stavite tenisku lopticu ispod leđa. To će vas spriječiti da legnete na leđa.

Ublažava žgaravicu

Spavanje na lijevoj strani tijela može pomoći svim osobama koje imaju problema sa žgaravicom nakon obroka. Istraživanja su pokazala da spavanje na lijevoj strani ublažava simptome žgaravice, dok ih spavanje na desnoj strani pogoršava.

Zaustavlja hrkanje

Najčešće hrču osobe koje spavaju na leđima, a najmanje one koje spavaju na lijevoj strani. Hrkanje samo po sebi ne ugrožava zdravlje, ali definitivno narušava kvalitetu sna drugih. Spavanje na lijevoj strani tijela se preporuča svim osobama koje boluju od apneje, bolesti zbog koje oboljeli tijekom spavanja prestaje disati u nekoliko navrata.

Saznajte koji su najbolji i najgori položaji za spavanje!

Potiče rad probavnog sustava

Iako vas ovo možda iznenađuje, rad probavnog sustava uvelike ovisi o vašim navikama spavanja. San loše kvalitete i premalo sna narušavaju rad probavnog sustava, povećavaju rizik od nastanka nadutosti i zatvora. Spavanje na lijevoj strani omogućava želucu i gušterači da ostanu u prirodnom položaju, a također olakšava prolazak toksina kroz debelo crijevo.

Poboljšava zdravlje srca

Srce je jedan od najvažnijih organa u tijelu, a spavanje na lijevoj strani tijela može učiniti čuda po pitanju zdravlja i funkcioniranja srca. Kada spavate na lijevoj strani poboljšava se protok limfe, što rasterećuje srce.

Večeras spavajte bolje uz ove savjete!

Potiče rad limfnog sustava

Iako većina ljudi ne obraća veliku pažnju na limfni sustav i limfne žlijezde, oni su vrlo važni. Stručnjaci ističu da lijevom stranom tijela dominira limfni sustav pa spavanje na lijevoj strani potiče eliminaciju toksina i otpada, i sami protok limfe.

Potiče cirkulaciju krvi

Bolja cirkulacija krvi znači bolji dotok hranjivih tvari i kisika u svaku stanicu tijela. Ako imate problema s proširenim venama, stručnjaci svakako preporučuju spavanje na lijevoj strani jer ćete na taj način smanjiti pritisak na najveću venu u tijelu koja je locirana na desnoj strani tijela.

Saznajte što položaj spavanja govori o vama!

Potiče dotok krvi prema fetusu

Trudnicama se naročito preporuča spavanje na lijevoj strani tijela. Osim što će na taj način ublažiti žgaravicu i probavne smetnje, također će potaknuti dotok krvi prema fetusu. Bolji dotok krvi prema fetusu će smanjiti rizik od nastanka urođenih poremećaja i poteškoća.

Ublažava bolove u leđima

Osobe koje često imaju problema sa bolovima u leđima trebaju što češće spavati na boku, a preporuča se spavanje na lijevoj strani. Na taj način će ublažiti pritisak na kralježnicu. Zapravo, koji god položaj odabrali, izbjegavajte spavanje na leđima.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije