Aromaterapija

Aromaterapija

Aromaterapija
 • Objavljeno: Petak, 26.11.2010.
 • Broj pregleda: 5.795
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Kriterij kvalitete

Većina eteričnih ulja proizvodi se za industrijsku uporabu (duhanska, prehrambena, kemijska...), a tek manji postotak striktno za aromaterapijsku primjenu. Često se takva "industrijska" ulja prodaju nedovoljno educiranim aromaterapeutima s kojima oni pokušavaju liječiti svoje klijente, iako su takva ulja izgubila bilo kakvo ljekovito ili energetsko djelovanje neadekvatnim procesima u industrijskim kotlovima. Neki misle da eterično ulje kupljeno u ljekarni garantira kvalitetu što je vrlo komična pomisao.

Kvalitetna, kemijski i botanički definirana, eterična ulja na bočici moraju imati navedene sve slijedeće kriterije:

 • latinsko ime roda i vrste biljke
 • dio biljke
 • način dobivanja ulja
 • glavne kemijske sastavnice (kemotip eteričnog ulja)
 • zemlja gdje je biljka rasla
 • način uzgoja
 • lot broj
 • datum do kada eterično ulje vrijedi

Ključna riječ: kemotipiziranost

Pojam kemotipiziranosti označava preciznost među eteričnim uljima. Naime, ista vrsta biljke, ovisno o mjestu rasta, mikroklimi i genetskim modifikacijama, daje eterično ulje različitog kemijskog sastava i, naravno, potpuno različitog djelovanja. Stoga kemotip eteričnog ulja govori o njegovim glavnim kemijskim sastavnicama, djelovanju i indikacijama.

Primjerice, ružmarin (Rosmarinus officinalis) ima tri kemotipa različitog sastava i djelovanja, od kojih je kemotip kamfor štetan za jetru a kemotip verbenon je liječi, što jasno prikazuje da se ne radi o bezazlenim i zanemarivim razlikama. Timijan (Thymus vulgaris) ima čak devet kemotipova različitog farmakološkog djelovanja, pa vam profesionalni i kvalitetni proizvođači/distributeri nude:

 1. eterično ulje timijana kemotip timol (thymol),
 2. eterično ulje timijana kemotip karvakrol (carvacrol),
 3. eterično ulje timijana kemotip linalol (linalool),
 4. eterično ulje timijana kemotip geraniol (geraniol),
 5. eterično ulje timijana kemotip α-terpinil acetat (α-terpinyl acetate),
 6. eterično ulje timijana kemotip tujanol (thuyan-4-ol)...

Ružmarin i timijan su samo dva osnovna primjera, no postoje i druge važne biljke koje daju eterična ulja različitih kemotipova.

Iz ovih se primjera jasno vidi da nije precizno ni dovoljno da na bočici eteričnog ulja piše samo ružmarin ili lavanda ili timijan ili bor ili bosiljak ili cedar ili mirta ili kadulja ili "cimet" ili mandarina ili naranča ili eukaliptus ili metvica itd.

Kompleksniji način da utvrdite radi li se o kvalitetnom eteričnom ulju je da zatražite dobavljača/distributera eteričnih ulja da vam predoči certifikat kojeg mora imati, zajedno s grafom analize ulja plinskom kromatografijom (GC analiza). Kao kupcu vaše je pravo tražiti takve podatke, a ako vam ih distributer odbije dati na uvid jasno vam je o kakvim se eteričnim uljima radi.

Analizu plinske kromatografije mogu napraviti tzv. akreditirani laboratoriji koji posjeduju licencu GLP (dobre laboratorijske prakse). Ne valja vjerovati bilo kakvoj analizi, jer svaki analitičar mora usporediti kakvoću ulja i načina analize na temelju najstrožih pravilnika (ISO i/ili AFNOR normi), a ne samo dati komentar o sadržaju sastavnica eteričnih ulja, što je kod nas najčešća praksa. Postoje i druge dodatne analize koje se traže od eteričnih ulja: specifična težine, indeksa loma svjetlosti, sadržaj vode u eteričnom ulju, karbonilni broj, esterski broj, sadržaj neuparivog ostatka, sadržaj karotenoida kod citrusnih ulja, sadržaj kumarina i slično.

Najnovije

Najčitanije