Ako primijetite ove promjene na nogama, obavezno se javite liječniku

Ako primijetite ove promjene na nogama, obavezno se javite liječniku

Ako primijetite ove promjene na nogama, obavezno se javite liječniku
  • Objavljeno: Utorak, 07.03.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kada razmišljate o zaštiti zdravlja srca, prva stvar koja vam vjerojatno pada na pamet je sprječavanje srčanog udara. Ipak, najbolji način da se izbjegne takav katastrofalan događaj je prvo spriječiti suptilnije srčane bolesti koje mogu dovesti do infarkta. Jedno takvo stanje je bolest perifernih arterija (BPA) koja predstavlja uobičajeno, ali ozbiljno stanje koje uzrokuje sužavanje arterija tijekom vremena.

Iako ova bolest nije odmah nakon što nastane opasna po život, povećava vjerojatnost razvoja drugih zdravstvenih problema sa srcem, uključujući srčani udar, moždani udar, koronarnu bolest srca i anginu pektoris. Istraživanje iz 2005. godine, objavljeno u medicinskom časopisu BMC Cardiovascular Disorders pokazalo je da je 33% pacijenata s ovom bolešću umrlo unutar 5 godina od postavljanja dijagnoze. Upravo je to razlog zašto je toliko bitno primijetiti znakove srčanih bolesti koje su manje poznate, kao što je BPA.

Simptom koji upozorava na bolest perifernih arterija

Liječnici su otkrili da postoji jedan specifičan simptom koji može upozoriti na ovu bolest, a moguće ga je primijetiti na noktima na nogama. Budući da BPA najčešće pogađa arterije na nogama, mnogi oboljeli mogu primijetiti da su im nokti na nogama lomljivi i sporo rastu. Razlog tomu je što kapilare koje se nalaze ispod nokta trebaju opskrbu krvi bogatom kisikom kako bi nokti mogli rasti. Kako protok krvi postaje ograničen uslijed suženih arterija, rast noktiju na nogama se može usporiti, a boja i tekstura noktiju se mogu promijeniti.

Nove smjernice za prehranu zdravu za srce: 2 od 3 smrti vezane za bolesti srca moglo se spriječiti boljom prehranom

Ostali simptomi bolesti perifernih arterija

Mnoge osobe s ovom bolešću uopće ne osjećaju simptome, dok se kod nekih pojavljuju određeni simptomi u donjoj polovici tijela. Najčešći simptom je povremena bol u nogama, koja može biti jaka ili blaga te zahvatiti jednu ili obje noge. Neki pacijenti također osjećaju grčeve koji počinju u nožnim prstima i kreću se do listova, a pojavljuju se tijekom hodanja ili druge tjelesne aktivnosti.

Osim boli i sporog rasta noktiju na nogama, neki pacijenti također mogu uočiti simptome kao što su:

  • gubitak dlaka na nogama i stopalima
  • trnci ili slabost u nogama
  • čirevi na nogama i stopalima
  • sjajna koža ili promjene u boji kože na nogama
  • erektilna disfunkcija kod muškaraca

Ozbiljniji simptomi bolesti perifernih arterija mogu ukazivati na kritičnu ishemiju ekstremiteta. Ovo stanje uzrokuje blokadu arterija koja ograničava protok krvi u ruke ili noge. Može uzrokovati bol tijekom spavanja ili mirovanja te pojave otvorenih rana na prstima, stopalima ili nogama koje ne zacjeljuju. Ako se ne liječi, ovo stanje može dovesti do amputacije zahvaćenog ekstremiteta.

12 simptoma koji ukazuju na bolesti srca

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, ključno je da o tome obavijestite svog liječnika, koji će napraviti potrebne testove kako bi postavio dijagnozu. Nakon što vaš liječnik dijagnosticira stanje i utvrdi njegovu ozbiljnost, odredit će vrstu liječenja. U blažim slučajevima, liječnik će vam propisati terapiju lijekovima, dok u težim slučajevima može preporučiti operaciju.

Kako biste spriječili razvoj bolesti perifernih arterija, ali i bilo koju drugu bolest vezanu uz srce i krvožilni sustav, trebate na vrijeme reagirati. To prvenstveno uključuje redovitu kontrolu čimbenika rizika, kao što su dijabetes, visok kolesterol i visok krvni tlak. Istraživanja pokazuju da 80% oboljelih čine sadašnji ili bivši pušači. Prema tome, prestanak pušenja može smanjiti rizik od nastanka ove bolesti i povezanih komplikacija.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije