Kako se riješiti tvrde stolice kod djece?

Kako se riješiti tvrde stolice kod djece?

Kako se riješiti tvrde stolice kod djece?
  • Objavljeno: Srijeda, 27.07.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Zatvor je čest problem kod djece koji se očituje u obliku tvrde i suhe stolice, zbog čega pate i roditelji i djeca. Tvrda stolica uzrokuje nelagodu i bolove, a djeca se zbog toga nerijetko boje odlaska na wc što dovodi do začaranog kruga sa zatvorom. Koliko često je normalno prazniti stolicu razlikuje se od djeteta do djeteta. Većina djece školske dobi prazni crijeva jedan ili dva puta dnevno, dok druga djeca to rade svaka dva do tri dana. Zatvor i tvrda stolica kod djece su najčešće uzrokovani problemom koji je lako riješiti prehranom i stvaranjem rutine pražnjenja crijeva.

Savjeti za ublažavanje tvrde stolice kod djece

Dajte djetetu više tekućine

Tekućina pomaže da se stolica lakše kreće kroz crijeva, stoga je samim time djeci koja imaju tvrdu stolicu važno davati vodu, nezaslađene čajeve ili prirodne sokove. Potrebna dnevna količina tekućine ovisi o težini i dobi djeteta. Većina djece školske dobi treba popiti barem tri do četiri čaše vode svaki dan. Ako vaše dijete ima zatvor tijekom prijelaza s majčinog mlijeka na krutu hranu, možete mu svaki dan dati 50 ml soka od jabuke, kruške ili suhe šljive.

Postupno uvedite vlakna u prehranu

Hrana bogata netopivim vlaknima kao što su voće, povrće i kruh od cjelovitih žitarica može pomoći sprječavanju tvrde stolice. Vlakna su neprobavljive tvari koje omekšavaju stolicu i povećavaju njezin volumen te samim time olakšavaju pražnjenje crijeva. U prehranu djece vlakna trebate uvoditi postepeno i paziti pritom da pije dovoljno tekućine kako bi vlakna mogla nabubriti u crijevima. Ako vaša djeca nisu ljubitelji voća i povrća, možete im pripremiti smoothie od voća i povrća u koji ćete dodati mekinje ili lanene sjemenke. S druge strane, namirnice bogate masnoćom, dodanim šećerima i škrobom mogu usporiti rad crijeva, stoga ograničite konzumaciju takve hrane.

Potaknite djecu na fizičku aktivnost

Poznato je da kretanje i fizička aktivnost potiču rad crijeva i pravilno funkcioniranje probave. U fizičku aktivnost ne ubrajamo samo sport, već i aktivnu igru u parku, vožnju biciklom ili šetnju. Pobrinite se da vaše dijete barem 30 do 60 minuta dnevno baveći se fizičkom aktivnošću koja mu odgovara.

Sastavite redoviti raspored obroka i odlaska na WC

Prehrana je prirodni stimulans za crijeva i samim time redoviti obroci mogu pomoći djeci da razviju rutinsku naviku pražnjenja crijeva. Da biste to postigli, složite dnevni raspored za dijete koji uključuje jedenje obroka svaki dan otprilike u isto vrijeme i odlazak na zahod. Primjerice, u jutarnju rutinu uključite 10 dodatnih minuta nakon doručka kako bi dijete moglo otići na wc i isprazniti crijeva.

Ove male promjene mogu pomoći većini djece da se osjećaju bolje i da im probava radi pravilno. Ako tvrda stolica i zatvor traju više dana te uzrokuju probleme, razgovarajte s liječnikom koji može preporučiti korištenje laksativa čija je doza prilagođena djeci.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije