Hepatitis - kako se otkriva i koji su uzroci zaraze?

Hepatitis - kako se otkriva i koji su uzroci zaraze?

Hepatitis - kako se otkriva i koji su uzroci zaraze?
  • Objavljeno: Četvrtak, 28.07.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Svijet je trenutno suočen s epidemijom akutnih hepatitis infekcija koje pogađaju djecu. Od početka 2022. godine bilježi se veći broj oboljelih od hepatitisa A u Hrvatskoj, a iako pod kontrolom, ovaj tip hepatitisa bio je najizraženiji u svibnju među zagrebačkim srednjoškolcima.

Kako bi se podigla svijest o ovoj zaraznoj bolesti, svake godine se 28. srpnja obilježava dan hepatitisa, koji uzrokuje upalu jetre, a ona može dovesti i do teških bolesti i raka. Ovaj datum je značajan zbog rođenja američkog profesora i znanstvenika Barucha S. Blumberga, zaslužnog za otkrivanje virusa hepatitisa B i razvoja cjepiva, za što je 1976. nagrađen Nobelovom nagradom.

Više smrtnih slučajeva nego kod HIV-a

Virusni hepatitis je zarazna upalna bolest jetre uzrokovana virusima A, B, C, D i E. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u 2019. godini procjenjuje se da je u svijetu umrlo oko 78 000 ljudi zbog komplikacija nastalih zbog hepatitisa. U svijetu je trenutno oko 325 milijuna oboljelih od kroničnog hepatitisa B ili C - glavnih uzročnika ciroze jetre i najčešći razlog transplantacije jetre u Europi. Može se reći da je riječ o velikom javnozdravstvenom problemu, jer ovi tipovi na godišnjoj razini uzrokuju više od 1,1 milijuna smrti.

Do velike stope smrtnosti dolazi jer je riječ o tzv. "tihim bolestima" koje dugo vremena mogu teći bez ikakvih prepoznatljivih simptoma. Testiranje na hepatitis B i C jedini je način pravovremenog otkrivanja bolesti. U doba pandemije bolesti COVID-19 testiranja na hepatitise smanjena su za oko 60% te danas, ukupno u svijetu, čak 9 od 10 zaraženih osoba nije svjesno svog statusa.

Virusni hepatitis u Hrvatskoj

Broj oboljelih od hepatitisa A značajno je smanjen u posljednjih 60 godina, a u prvoj polovici ove godine zabilježeno je nešto više od 100 oboljelih. U sadašnjoj epidemiji hepatitisa A, dio oboljelih se zarazio zaraženom hranom, a dio spolnim kontaktima (među MSM populacijom) s oboljelim osobama.

U prvih šest mjeseci aktualne godine, zabilježene su dvije osobe oboljele od hepatitisa B. Njihova učestalost u općoj populaciji je kontinuirano u padu nakon uvođenja cijepljenja, koje se od 1999. godine rutinski provodi za djecu od 12 godina, a od 2007. godine cijepiti se može i dojenčad. Prema procjenama epidemioloških istraživanja u Hrvatskoj oko 25 000 osoba ima kronični hepatitis B.

U prvoj polovici 2022., od hepatitisom C zarazilo se osam osoba. Korisnici droga čine glavnu skupinu s povećanim rizikom od hepatitisa C, kroz zaražene igle i štrcaljke, s prevalencijom od 25% do 65%. Prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, oko 40 000 osoba nositelji su protutijela na ovaj tip hepatitisa.

Hepatitis E bilježi se sporadično, do pet oboljelih godišnje, obično u osoba koje su u profesionalnom kontaktu sa svinjama kao i putnika u endemske krajeve.

Što se tiče hepatitisa D, ne postoji nijedan zabilježen slučaj.

Kako riješiti ovaj javnozdravstveni problem?

SZO želi do 2030. godine eliminirati virusne hepatitise kao javnozdravstvenu prijetnju i pritom smanjiti smrtnost za 65%, a broj novooboljelih za 90%. Cilj je i da najmanje 80% onih koji ispunjavaju određene uvjete, dobije odgovarajuće liječenje.

Prevencija virusnog hepatitisa u Republici Hrvatskoj uključuje edukaciju o rizicima i načinima zaštite, cijepljenje protiv hepatitisa B i A, osiguranje kvalitete krvi i krvnih pripravaka u sustavu zdravstvene zaštite, sprečavanje i suzbijanje bolničkih infekcija, nadzor nad invazivnim kozmetičkim zahvatima (piercing, tetoviranje), kao i prevenciju u populaciji korisnika droga (programi smanjenja štete), prenosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti održat će Dan otvorenih vrata na lokaciji Službe u Mirogojskoj c. 11, u vremenu od 14 do 18 sati. U navedenom periodu svi zainteresirani mogu bez prethodne najave doći na testiranje hepatitisa C, brzim testovima iz sline uz mogućnost informativno - savjetodavnog razgovora sa stručnim timom Službe.

U tijeku je i provedba nacionalne javnozdravstvene edukativne kampanje „Hepatitis ne može čekati!“ namijenjena zdravstvenim djelatnicima i osobama u riziku od izloženosti te općoj populaciji. Sukladno preporukama SZO-a, cilj kampanje je utjecati na uspješnu i pravovremenu dijagnostiku te povezivanje sa zdravstvenom skrbi.

Aktivnosti kampanje uključuju promociju internetskih platformi i prve hrvatske mobilne aplikacije za E-učenje koje sadrže online edukacije, kao i distribuciju stručnih sadržaja za zdravstvene djelatnike na više od 219 adresa zdravstvenih institucija u Hrvatskoj. Omogućeno je i besplatno, anonimno i brzo testiranje na hepatitis C iz oralne tekućine, dostupno tijekom cijele godine u sklopu rada CheckPoint centra Zagreb (s rezultatom za 20 minuta).

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije