Kava - prehrambeni izvor antioksidansa
O kavi
Moderan ritam života, utrka za karijerom, dugo radno vrijeme, obiteljske obaveze - svakodnevno smo se nebrojeno puta našli u situaciji da posegnemo za kavom kako bi nam pomogla da izdržimo dan.
Brojni ljubitelji kave znaju koliko ona može pomoći u otklanjanju umora, poboljšati mentalne sposobnosti, ali malo ih je upoznato s činjenicom da je kava bogat izvor antioksidansa, koji pozitivno djeluju na tjelesne funkcije. Dugo se kavi pripisivalo da je opasna za srce i živčani sustav, da povećava razinu kolesterola u krvi te da čak pospješuje pojavu određenih vrsta tumora. U studenome 1970. došlo je do preokreta. U Veneciji je tada održan Prvi biofarmakološki simpozij o kavi, nakon kojeg su uslijedili brojni seminari i predavanja koji su omogućili detaljniju analizu kave s dijetološkog, nutricionističkog i fiziološkog aspekta.
Danas, nakon tridesetak godina istraživanja i uspoređivanja rezultata, iz dana u dan stižu nam nove potvrde koliko je kava zdrava.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345