Koliko je bazga zapravo zdrava?

Koliko je bazga zapravo zdrava?

Koliko je bazga zapravo zdrava?
  • Objavljeno: Srijeda, 09.05.2018.
  • Broj pregleda: 13.326
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Bazga je biljka koja se koristi više od 4.000 godina zbog svojih protuupalnih i antiseptičkih svojstava. Ova ljekovita biljka liječi sinusne infekcije, gripu, prehladu, iritacije kože, stres, alergije i druge respiratorne smetnje.

Bazga se također koristi i kao prirodni diuretik i za liječenje peludne alergije.

Evo zašto biste trebali konzumirati bazgu:

Borba protiv gripe

Istraživanja pokazuju da ekstrakt cvijeta bazge može biti iznimno učinkovit u liječenju simptoma gripe. Nakon samo nekoliko dana, 28% ispitanika je bilo u potpunosti izliječeno, dok je 60% imalo manje simptoma.

Bazga štiti od gripe i prehlade!

Snižavanje kolesterola

Prema istraživanjima, postoje načini na koje možemo spriječiti bolesti srca i poboljšati cjelokupno zdravlje. Dvotjedna konzumacija čaja od bazge može smanjiti razinu triglicerida u krvi.

Cvijet bazge sadrži flavonoid kvercetin, koji učinkovito snižava razinu kolesterola lošeg kolesterola (LDL). Niska razina lošeg kolesterola znači manje srčanog naprezanja i manje šanse za moždani i srčani udar.

Snaga cvijeta bazge

Cvijet bazge je bogat flavonoidima, glikozidima, taninima, karotenima i vitaminom C. Klorogena kiselina u biljci može smanjiti simptome alergijske, regulirati probavu i razinu glukoze u krvi. Bazga također sadrži i eritrodiol i oleanolnu kiseline, te djeluje protuupalno, analgetski i antikancerogeno.

Ublažavanje simptoma alergije

Iako cvijeće i ostale peludne biljke najčešće izazivaju alergijske reakcije, cvijet bazge ima potpuno suprotan učinak. Ekstrakt ovog cvijeta je učinkovit u ublažavanju simptoma povezanih sa sinusitisom i peludnim alergijama.

Otkrijte koje biljke su najčešći uzročnici alergija!

Protiv oksidativnog stresa

Sok od bazge je bogat vitaminom C, što može biti vrlo korisno za zdravlje tetiva, ligamenata, krvnih žila i kože. Ova biljka je snažan antioksidans, koristan za zaštitu tijela od oksidativnog stresa. Kada je tijelo pod stalnim stresom, mnogi vitalni organi su u opasnosti.

Bazga može pomoći u smanjivanju simptoma kroničnih bolesti poput raka, dijabetesa i srčanih bolesti. Ova biljka jača imunitet i čisti toksine iz tijela, potičući radi limfnih žlijezda. Time se smanjuje opterećenje jetre koja je odgovorna za čišćenje organizma.

Jačanje imuniteta

Bazga se, kroz povijest, koristila kao lijek protiv prehlade i za jačanje imuniteta. Ekstrakt cvijeta bazge najbolji učinak ima kod djece koja se bore s čestim prehladama, pogotovo u zimskim mjesecima.

Ljepota i zdravlje kože

Bazga se može koristiti i protiv brojnih kožnih oboljenja poput raznih infekcija, osipa ili opeklina. Ljekovita svojstva bazge, također su djelotvorna za izbjeljivanje pjegica, ali i liječenje akni.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije