Je li krumpir dobar za mršavljenje?

Je li krumpir dobar za mršavljenje?

Je li krumpir dobar za mršavljenje?
  • Objavljeno: Nedjelja, 26.06.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Krumpir je zbog visokog udjela ugljikohidrata na glasu kao namirnica koja izaziva debljanje, ali prema pisanju portala Popsugar on zapravo može potaknuti vaše mršavljenje. Također, novinarka navedenog portala piše kako je nakon tri mjeseca svakodnevne konzumacije krumpira uspjela smršavjeti 10 kg.

Naime, ne smatraju se svi ugljikohidrati jednakima. Složeni i cjeloviti ugljikohidrati, u odnosu na jednostavne i rafinirane, imaju drugačiju ulogu u mršavljenju, objasnila je dijetetičarka Kate Coufal. Primjer takvih ugljikohidrata su krumpir i cjelovite žitarice, koji za razliku od rafiniranih, imaju manje kalorija i bogati su vlaknima, pa se njihovom konzumacijom osjećate sito.

Jedenje obrađenih ugljikohidrati poput kruha, pekarskih proizvoda, tjestenine i krekera koji sadrže dodane šećere i ulje, pojačava oslobađanje dopamina u mozgu i potiče dodatnu konzumaciju. Ako želite smršavjeti i osjećati se sito, dijetetičarka Coufal predlaže da većina ugljikohidrata koje konzumirate bude iz cjelovitih, neprerađenih namirnica poput krumpira, smeđe riže, kvinoje, kukuruza, zobi i voća. Također, Coufal napominje da je cilj pojesti oko 50 do 60 posto kalorija iz cjelovitih, neprerađenih ugljikohidrata.

Zašto je krumpir dobar za mršavljenje?

I bijeli i slatki krumpir korisni su za mršavljenje i smatraju se niskokaloričnom hranom, objašnjava Coufal. Kilogram krumpira ima 400 kalorija, dok kilogram kruha sadrži 800 kalorija više te se prema Indeksu sitosti običnih namirnica kuhani krumpir smatra hranom koja vas može gotovo 2,5 puta više zasititi od kruha.

Kombinacija vlakana i proteina povećava sitost i pomaže u mršavljenju. Dva manja krumpira ili jedan veći sadrži 6 grama vlakana i gotovo 10 grama proteina, a vlakna koja se uglavnom nalaze u koži, pomažu usporiti probavu i smanjuju glad. Krumpir također sadrži spoj koji se naziva inhibitor proteinaze 2 koji utječe na izlučivanje hormona, kaže Coufal, a što rezultira smanjenom glađu i sporijom probavom.

Jesu li određeni krumpiri bolji za mršavljenje?

Iako postoje male razlike u količini vlakana, količinama šećera i mikronutrijenata, svi krumpiri su niskokalorični i dobri za gubljenje kilograma, kaže Coufal. Bijeli krumpir je nešto niži u kalorijama, ali bogatiji vlaknima. Crveni krumpir također ima malo kalorija, nešto manje vlakana, ali sadrži velike količine fitokemikalija koje su važne u zaštiti i preventivi bolesti. Slatki krumpir je kaloričniji, ali bogatiji vlaknima i antioksidansima.

Koji je najbolji način pripreme krumpira za mršavljenje?

Način na koji pripremate krumpir jedan je od razloga zašto se debljate. Dodavanjem masti, ulja za pečenje i prženje krumpira ili maslaca i mlijeka u pire, povećavate kalorije i ne mršavite, kaže Coufal.

Ako krumpir pripremate na zraku ili ga pečete na papiru, ne koristite dodanu masnoću i kalorije i to je dobar izbor pripreme. Ipak, kao najbolju metodu gubitka težine dijetetičarka Coufal predlaže njegovo kuhanje. Takav način pripreme zadržava vodu, čineći ih punijim od pečenih ili prženih. Kuhanje ili kuhanje na pari, nakon čega slijedi hlađenje, također proizvodi visoku razinu otpornog škroba, za koji se zna da regulira metabolizam, potiče sitost te sprječava prejedanje.

Da bi jedenje krumpira bilo lako, kupite veliku vrećicu i kuhajte oko četiri do pet kilograma na štednjaku ili 16 minuta u instant loncu. Ostavite ih da se ohlade, a zatim ih stavite u staklenu posudu u hladnjak. Možete ih jesti s povrćem kuhanim na pari ili dodati salatama.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije