Dijabetičko stopalo – nastanak i liječenje

Dijabetičko stopalo – nastanak i liječenje

Dijabetičko stopalo – nastanak i liječenje
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 11.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Dijabetičko stopalo je kronična komplikacija šećerne bolesti, odnosno dijabetesa tip 1 te dijabetesa tip 2. Nastaje zbog oštećenja perifernih živaca (dijabetička polineuropatija) zbog koje oboljeli ne osjećaju bol pa ozljede stopala prođu nezapaženo.

S druge strane, često postoji i poremećaj cirkulacije u arterijama nogu s posljedičnom ishemijom što usporava proces zarastanja rana. Rane, osobito uz nereguliranu šećernu bolest, predstavljaju odličnu podlogu za rast bakterija te nastanak infekcije. O učestalosti te komplikacije govori podatak da 25% oboljelih od šećerne bolesti bar jednom tijekom života ima znakove dijabetičkog stopala, a o ozbiljnosti te komplikacije govri podatak da se u svijetu svakih 30 sekundi izvrši jedna amputacija kao posljedica dijabetičkog stopala.

Liječenje dijabetičkog stopala je dugotrajan, kompleksan, skup proces, koji, nažalost, često ima neizvjestan ishod. Liječenje iziskuje suradnju dijabetologa, angiologa, (vaskularnog) kirurga, mikrobiologa, radiologa i ortopeda. Preduvjet dobrog cijeljenja rana je dobra regulacija šećerne bolesti. Pregledom arterija nogu (doppler) dobiva se uvid u stanje (makro)cirkulacije, što nam daje odgovor o opskrbi krvlju, o čemu uvelike ovisi daljnji tijek bolesti. Naime, u slučaju dobre opskrbe krvlju rane će s većom vjerojatnošću dobro zacijeliti, ali ako postoji oštećenje cirkulacije, bit će potrebno učiniti dodatne pretrage i uključiti vaskularnog kirurga. Kirurg će provesti lokalno liječenje rane i procijeniti daljnje dijagnostičke postupke: (MSCT) angiografija koja uključuje radiologa uz moguć i terapijski postupak (proširenje sužene krvne žile) odnosno odluku o eventualnom operativnom liječenju suženje krvne žile (ugradnja premosnice).

Najveći problem u liječenju dijabetičkog stopala svakako predstavlja infekcija. Za odabir pravilnog antibiotika, odnosno kombinacije antibiotika, potrebno je uzeti bris rane te napraviti antibiogram, odnosno odrediti na koje su antibiotike nađene bakterije najosjetljivije. Liječenje odabranim antibioticima treba provoditi dovoljno dugo te, ovisno o nalazu i eventualnom širenju infekcije, ponavljati antibiogram i po potrebi mijenjati odabrane antibiotike. Naime, osobitu opasnost predstavlja nastanak rezistentnih sojeva bakterija, odnosno otpornih na do sada korištene antibiotike. Pri tom najveću opasnost predstavlja širenje infekcije u dublje slojeve zbog čega je uvijek potrebno učiniti i rtg stopala da se utvrdi jesu li infekcijom zahvaćene i kosti stopala, ali i prodor bakterija u krv, nastanak sepse i širenje infekcije u sve dijelove organizma. Tada više nije u pitanju samo liječenje oboljele noge, odnosno provođenje amputacije, nego i spašavanje života oboljelog.

U liječenju infekcije odnedavno se može koristiti i hiperbarična komora za lokalno liječenje. Naime, do sada su postojale samo velike hiperbarične komore koje nisu prikladne za oboljele od šećerne bolesti zbog negativnih učinaka na oči pacijenata. Liječenje u lokalnoj hiperbaričnoj komori nema nikakvih kontraindikacija i može se ponavljati bezbroj puta.

Princip rada lokalne barokomore bazira se na djelovanju čistog kisika pod tlakom u zatvorenom sustavu – tako se djelovanje ostvaruje direktno na mjestu rane i samo na zahvaćenom području. Vrlo je važno napomenuti da tako visoka koncentracija kisika povoljno djeluje na infekciju (uključujući i na bakterije koje su postale otporne na dostupne antibiotike) što predstavlja veliki iskorak u liječenju i kontroli infekcije. Osim toga, taj način liječenja potiče stvaranje kolagena, kao i stvaranje novih krvnih žilica što omogućuje brže cijeljenje rana pa će one zacijeliti u više od 85% oboljelih. Liječenje traje 4-8 tjedana, a ponekad i duže, ovisno o veličini rane i duljini trajanja.

Na kraju je važno naglasiti da je potrebno svakodnevno pregledavati stopala! Ako primijetite bilo kakvu promjenu, ma kako vam se beznačajna činila, odmah se javite liječniku. Uspjeh liječenja uvelike ovisi o pravodobnom početku liječenja i odabiru pravilnog načina terapije!

Za više informacija posjetite www.poliklinika-diamelli.hr.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije