Otkrijte koja jesenska infekcija nas najčešće pogađa!

Otkrijte koja jesenska infekcija nas najčešće pogađa!

Otkrijte koja jesenska infekcija nas najčešće pogađa!
  • Objavljeno: Petak, 27.10.2017.
  • Broj pregleda: 1.552
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dolaskom jeseni, uskočili smo u zatvorene cipele. Zatvorena obuća često je izrađena od umjetnih materijala u kojima se noga znoji, a višesatno vrijeme provedeno u njima dovodi do pojave gljivičnih infekcija. One su zapravo vrlo česte, a tzv. atletsko stopalo pogađa približno 1/3 Europljana.

Bitno je što prije prepoznati simptome gljivične infekcije i započeti liječenje. Evo i kako:

Većina slučajeva atletskog stopala manifestira se suhom, perutavom kožom te često prolazi neotkriveno, jer ljudi misle da je riječ o prolaznom stanju kože.

Teže oblike prate crvenilo, ranice, jače ljuštenje i suhoća kože, uz pojavu svrbeža i pečenja. Ponekad se infekcija može proširiti sa strane stopala, no gljivice se prvo i najčešće nastanjuju na područje kože između nožnih prstiju. Najbolji pokazatelj da se radi o njima je svrbež. Prvo će koža počinje zatezati, pa peckati, a onda dolazi i do pojave svrbeža.

U težim slučajevima infekcije, gljivice se šire dalje na stopalo, koža može biti jako zadebljana, tj. hiperkeratotična, a stražnji dijelovi peta postaju izrazito suhi i perutavi.

Sama infekcija se može prenijeti i na druge dijelove tijela, najčešće na ruke i prepone.

Ista opasnost vreba i nokte na nogama, a gljivična infekcija noktiju šake ili stopala se u medicinskoj terminologiji označava kao onihomikoza.

Gljivična infekcija postupno zahvaća nokat i može ga potpuno uništiti. U početnom stadiju infekcije najčešće se mijenja boja nokta, nokat postaje zadebljan, iskrivljen i krhak. Vlaga i toplina, okolina koja vlada u našim ciplama i tenisicama, idealno je okruženje za razvoj gljivične infekcije.

Ali mjesta panici nema i potrebno je samo pravovremeno reagirati.

Lokalna terapija mastima, otopinama i gelovima poput Exoderil® kreme i kapi ključna je u rješavanju gljivica. Exoderil® proizvodi sadrže djelatnu tvar naftifin koja učinkovito djeluje na kožne gljivice, kvasnice, plijesni i druge gljivice. Mast je dovoljno nanijeti jednom dnevno na opranu i dobro posušenu kožu.

Većina promjena na stopalima se, uz korištenje kreme, obično povlači unutar nekoliko tjedana. Simptomi mogu nestati u lakšim slučajevima već unutar nekoliko dana, ali terapiju treba nastaviti još najmanje dva tjedna nakon toga.

Naime, u liječenju gljivičnih infekcija na stopalima i noktima treba biti uporan i dosljedan, jer gljivice se često vole vratiti.

Nokte koji su zahvaćeni gljivicama treba tretirati i znatno dulje, pa tako terapija može potrajati i od 4 do 6 mjeseci, odnosno do potpunog izrastanja novog nokta.

Više o Exoderil® proizvodima pročitajte ovdje!

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Plaćeni oglas o lijeku.

Najnovije

Najčitanije