Najbolja navika kuhanja za srčane bolesti

Najbolja navika kuhanja za srčane bolesti

Najbolja navika kuhanja za srčane bolesti
  • Objavljeno: Utorak, 13.09.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Srčane bolesti opisuju niz stanja koja utječu na srce. Bolesti srca uključuju bolest krvnih žila, kao što je bolest koronarnih arterija, nepravilne otkucaje srca (aritmije), urođene srčane mane, bolest srčanog mišića i bolest srčanog zaliska. Mnogi oblici srčanih bolesti mogu se spriječiti ili liječiti zdravim načinom života, piše Mayo Clinic.

S obzirom da su srčane bolesti jedan od vodećih uzroka smrti Amerikanaca, američki stručnjaci neprestano istražuju kako to spriječiti. Prema Centers for Disease Control and Prevention (CDC), ključni čimbenici rizika uključuju visoki krvni tlak, visoki kolesterol, dijabetes, prekomjernu težinu, konzumiranje nezdrave prehrane i prekomjerno pušenje ili konzumiranje alkohola.

S obzirom da su mnogi od navedenih čimbenika rizika povezani s prehranom, istraživači ističu važnost zamjene nezdravih prehrambenih navika onima koje će smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Kao jednu od najboljih navika koju možete imati, istraživači navode naviku da prilikom kuhanja umjesto maslaca ili drugih zasićenih masti koristite maslinovo ulje, piše Eatthis.

Prema istraživanju objavljenoj u časopisu Journal of American College of Cardiology, u kojem je sudjelovalo više od 60.000 žena i 30.000 muškaraca, istraživači su zaključili da je zamjena margarina, maslaca, mliječnih masti i majoneze maslinovim uljem ono što doprinosi manjem riziku od ovih bolesti.

Konzumiranje većih količina zasićenih masti moglo bi povećati rizik od srčanih bolesti zbog načina na koji utječe na razinu kolesterola te zbog toga Američko udruženje za srce preporučuje održavanje dnevnog unosa zasićenih masti na oko 13 grama za prehranu od 2 000 kalorija, piše Eatthis te navodi kako se u žlici maslinovog ulja nalazi svega 2 grama zasićenih masti. Osim toga, maslinovo ulje ima antioksidativna i protuupalna svojstva koja pomažu održavanju cjelokupnog zdravlja.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije