Je li svježi sir stvarno zdrav koliko mislite?

Je li svježi sir stvarno zdrav koliko mislite?

Je li svježi sir stvarno zdrav koliko mislite?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 22.08.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Svježi sir ili volite ili mrzite. Nekima je svježi sir nostalgični međuobrok koji vraća u djetinjstvo, dok drugi ne podnose ni izgled ni miris ovog pomalo slankastog mliječnog proizvoda. Napravljen dodavanjem kiseline mlijeku, svježi sir je rezultat odvajanja čvrstih tvari mlijeka iz tekuće sirutke.

Umjesto da ocijedite svu sirutku kao kod većine sireva, dio te tekućine ostaje u svježem siru, stvarajući njegovu kremastu konzistenciju. Kakvo god bilo vaše mišljenje o svježem siru, ne može se poreći da ova hrana s niskim udjelom masnoća i visokim udjelom bjelančevina dolazi prepuna zdravstvenih prednosti.

Dodatna količina proteina

Jedna od najznačajnijih prednosti konzumacije svježeg sira je velika doza proteina koju ćete dobiti. Na primjer, postoji oko 24 grama proteina u samo jednoj šalici standardnog 2% m.m svježeg sira, što je usporedivo s 907 grama običnog grčkog jogurta od 2% mliječne masti.

Ne samo da možete uživati u povećanom unosu proteina, već to možete učiniti mirni jer unosite malu količinu šećera (oko 9 grama, uglavnom od laktoze) i nemate dodanog šećera. To vam daje slobodu da dodate vlastitu slatkoću, bilo voćem ili dodavanjem male količine meda.

Može pomoći u mršavljenju

Svježi sir je međuobrok s niskim udjelom masnoće i visokim udjelom bjelančevina koji vam može pomoći u mršavljenju. Studije pokazuju da je konzumacija zdrave hrane bogate proteinima izuzetno učinkovita za mršavljenje jer povećava sitost i ostavlja osjećaj sitosti dulje vrijeme.

Istraživanja također pokazuju da redovita konzumacija većih količina dodanog šećera može doprinijeti debljanju i povećanom unosu kalorija. Zamjena super slatkih deserata za svježi sir preliven voćem ili medom odličan je način da zadovoljite želju i eliminirate neke kalorije iz dodanog šećera.

Odličan izvor kalcija

Jedna šalica 2% m.m. svježeg sira sadrži 227 miligrama kalcija, što je oko 18% preporučene dnevne vrijednosti. To je usporedivo sa šalicom nemasnog grčkog jogurta pa ako ste umorni od jedenja jogurta i želite probati nešto drugačije, svježi sir je odličan izbor. Kalcij je izvrstan za zdravlje vaših kostiju, zdravlje hormona, a može čak pomoći u prevenciji ili upravljanju raznim bolestima. Stoga uzmite šalicu svježeg sira i uživajte u njegovim brojnim blagodatima!

Nema puno masti

Još jedna nevjerojatna dobrobit konzumiranja svježeg sira je ta što dobivate hranjiv, zasitan međuobrok s vrlo malo kalorija iz masti. Mnogi ljudi možda su umorni od grickanja svježeg sira jer u nazivu ima sir, ali udio masti u svježem siru drugačiji je od većine drugih vrsta.

Za usporedbu, cheddar ima dosta proteina (24,5 grama po šalici), ali i gotovo 35 grama masti. Istu količinu proteina možete dobiti u šalici nemasnog svježeg sira sa samo 5 grama masti. Iako masnoća nije nužno loša za vas, gram po gram, ima više kalorija od hranjivih tvari poput proteina ili ugljikohidrata.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije