Vitamin D - sunčev vitamin i vitamin zdravlja

Vitamin D - sunčev vitamin i vitamin zdravlja

Vitamin D - sunčev vitamin i vitamin zdravlja
  • Objavljeno: Srijeda, 17.07.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vitamin D se naziva sunčevim vitaminom jer je sunce vodeći izvor vitamin D. Osobe, koje se u normalnim količinama izlažu suncu, ne trebaju nikakve suplemente vitamina D .

Postoji 5 oblika vitamina D: D1, D2, D3, D4 i D5. Dva oblika su najvažnija za čovjekovo zdravlje - D2 i D3. I jedan i drugi se koriste u prehrambenim suplementima. Istraživanja su pokazala da je vitamin D3 nešto učinkovitiji.

Visoke razine vitamina D štite i gene. Naime, jednim istraživanjem se pokazalo da osobe koje imaju visoku razinu vitamina D imaju manji rizik od nastanka urođenih poremećaja potomaka.

Vitamin D čovjek unosi putem namirnica, suplemenata i izlaganja suncu. Vitamin D u tijelu postaje aktivan i smanjuje štetu nastalu utjecajem slobodnih radikala.

Kada u tijelu postane aktivan, potiče apsorpciju kalcija i fosfora. Ovo je ključno za pravilan rast i razvoj kostiju, ali i za zaštitu živčanog sustava.

Zašto nam je vitamin D potreban?

Važan je za apsorpciju kalcija i fosfora koji su ključni za obavljanje niza tjelesnih funkcija, naročito održavanje zdravlja kostiju.

Jača imunitet i smanjuje rizik od nastanka gripe i prehlade.

Istraživanja su pokazala da može smanjiti rizik od nastanka multiple skleroze, koja je najmanje zastupljena u tropskim krajevima, gdje se ljudi u najvećoj mjeri izlažu suncu.

Pomaže u održavanju zdravlja mozga i smanjuje rizik od smanjenja kognitivnih funkcija kasnije u životu.

Olakšava održavanje zdrave tjelesne težine.

Ublažava simptome astme.

Ublažava simptome reumatoidnog artritisa.

Brojna istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od nastanka raznih vrsta raka.

Ubrzava oporavak od tuberkuloze.

Smanjuje rizik od nastanka srčanog udara i prijevremene smrti.

Sunce i vitamin D

Ako živite u sunčanim krajevima, i nezaštićenu kožu izlažete suncu oko 15 minuta dnevno svaki tjedan tijelo će proizvesti zadovoljavajuće količine vitamina D.  Sljedeći faktori povećavaju rizik od smanjene apsorpcije vitamina D:

  • veća udaljenost od ekvatora znači veći broj mjeseci bez sunca
  • oblaci
  • smog
  • kreme za zaštitu od sunca

Ako se nedovoljno izlažete suncu, bit će vam potrebni suplementi i namirnice bogate vitaminom D. Starije osobe, ali i one tamnije puti, također trebaju unositi vitamin D putem namirnica ili suplemenata.

Tijekom zimskih mjeseci se simptomi artritisa, dijabetesa i ostalih kroničnih i autoimunih stanja mogu pogoršati. Potražite savjet liječnika kako vaše tijelo ne bi žudilo za vitaminom D tijekom zime.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije