Zašto je loša cirkulacija štetna za zdravlje?

Zašto je loša cirkulacija štetna za zdravlje?

Zašto je loša cirkulacija štetna za zdravlje?
  • Objavljeno: Subota, 13.02.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Dobro zdravlje i aktivan životni stil uvelike ovise o dobroj cirkulaciji krvi. To znači adekvatno kolanje krvi u sve dijelove tijela, od unutarnjih organa do dlanova, stopala i prstiju. Nažalost, kardiovaskularni sustav starenjem može oslabiti.

Arterije su krvne žile koje odvode krv iz srca. Krv u arterijama je bogata kisikom i hranjivim tvarima te je bistre crvene boje. Vene su žile koje krv vode prema srcu. Krv u venama sadrži manje kisika i hranjivih tvari te je tamnije crvene boje.

Problemi s krvnim žilama

Obje strane krvožilnog sustava mogu početi slabije funkcionirati, naročito kasnije u životu. Kod arterija je najčešći problem sužavanje i nakupljanje naslaga plaka. Kod vena se češće susrećemo s naticanjem, upalom i stvaranjem krvnih ugrušaka.

Vene bliže površini ruku i nogu mogu postati upaljene. To prepoznajemo tako što su tople i osjetljive na dodir. To stanje se zove upala vena. Može povećati rizik od nastanka infekcije i krvnih ugrušaka.

Dobra cirkulacija je važna za pravilno funkcioniranje tijela. Tijelo se sastoji od milijuna i milijuna malih stanica a svaka obavlja različitu funkciju u različitom dijelu tijela. Postoje živčane stanice, mišićne stanice, stanice srca, tkiva i brojne druge. Svaka stanica treba hranjive tvari kako bi odrađivala svoju funkciju. Također im treba kisik kojeg koriste za energiju.

Svaka stanica proizvodi i otpad koji se sastoji od neiskorištenih hranjivih tvari i dušikovog dioksida. Cirkulacija krvi je ono što to omogućava. Kada je cirkulacija krvi slaba, stanice ne mogu odrađivati svoju funkciju i povećava se rizik od nastanka različitih bolesti.

Posljedice slabe cirkulacije

Hipertenzija

Visok krvni tlak (hipertenzija) je uobičajena za osobe starije životne dobi. Krvne žile gube elastičnost i tijelo ne dobiva dovoljno energije.

Otvrdnuće arterija

Otvrdnuće arterija je druga česta posljedica jer dolazi do sužavanja arterija zbog nakupina plaka. Često se javlja kod pušača, a područja tijela koja su najčešće zahvaćena su prsti, stopala, ruke i nos.

Proširene vene

Proširene vene javljaju se kada vene izgube svoju elastičnost.Dolazi do smanjenja cirkulacije krvi i simptomi proširenih vena postaju sve izraženiji.

Loša cirkulacija

Ako je vaš tip posla takav da morate konstantno sjediti ili stajati, to može postati zdravstveni problem. Veliki se broj ljudi koji puno sjedi ili stoji na poslu suočava s povišenim rizikom od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava.

Ako previše vremena provodite stojeći ili sjedeći, vjerojatno s vremena na vrijeme osjećate neke simptome, kao što su hladne ruke i stopala, proširenje vena, natečena stopala i gležnjevi, promjene boje kože, bolovi u nogama, stopalima, kostima i zglobovima.

Cjelodnevno stajanje može uzrokovati nastanak hipertenzije. No, neka istraživanja su pokazala da je stajanje bolje od sjedenja. To ima smisla, ali je ključno da s vremena na vrijeme promijenite položaj.

Bilo da stojite ili sjedite, često mijenjajte položaj tijela i istežite noge svakih nekoliko sati. Ljudsko tijelo se ne nosi dobro s višesatnim istim položajima.

Cjelodnevno sjedenje ima jednako štetne posljedice kao stajanje. Većina nas je osjetila te posljedice u nekim dijelovima života:

  • oslabljenja cirkulacija na području ruku i nogu
  • hladne noge i ruke
  • bolovi i grčevi u mišićima
  • osjećaj žarenja i probadanja

Osim toga, žene koje često nose visoke potpetice imaju veći rizik za nastanak loše cirkulacije i bolova u nogama, u odnosu na osobe koje većinu vremena provode u ravnoj obući.

Kako poboljšati cirkulaciju?

Koristite proizvode za poboljšanje cirkulacije

Problemi s lošom cirkulacijom mogu se uspješno riješiti. U tome mogu pomoći VeinStopper krema protiv proširenih vena i Oxygen optimal celliant čarape za poboljšanje cirkulacije. Kombinacija ova 2 proizvoda uspješno pomaže riješiti probleme s cirkulacijom i venama.

VeinStopper krema učinkovito tretira i liječi proširene vene i popucale kapilare, a Oxygen optimal celliant čarape pomažu smanjiti bolove, grčeve, trnce i oticanje nogu.

Paket s Vein Stopper kremom i Oxygen optimal celliant čarapama možete kupiti po akcijskoj cijeni uz besplatnu dostavu. Paket za poboljšanje cirkulacije potražite klikom na link ili fotografiju!

Redovito radite pauze dok sjedite

Bilo da sjedite ili stojite, svaka 2 sata napravite pauzu i iskoristite ju za istezanje i pokretanje ruku i nogu. Dovoljna će biti kratka šetnja ili vježbanje. Protresite noge i ruke svakih sat vremena i dobro ih protegnite.

Izbjegavajte usku odjeću

Uska odjeća može ograničiti dotok krvi u stopala. To mogu biti čarape koje su preuske, remeni koji su previše stegnuti ili hlače koje vas stišću.

Nosite udobnu obuću

Udobna obuća je važna za pravilnu cirkulaciju krvi, naročito ako morate stajati više sati. Najbolje bi bilo kada bi to bila sportska obuća prilagođena stajanju. Adekvatna obuća će omogućiti stanicama da dobivaju dovoljno hranjivih tvari i kisika.

Hodajte svaki dan barem 10 minuta

Tako ćete pospješiti cirkulaciju krvi na području ruku i nogu. Pospješit ćete oslobađanje otpada iz tijela i na taj način ojačati krvne žile i srce.

Pijte dovoljno vode

Bez obzira na to krećete li se ili ne, voda je neophodna za pravilan rad vaših stanica. Dnevno biste trebali piti 1.5 do 2 litre vode.

Pazite što jedete

Nemojte jesti premasnu i slanu hranu. Jedite namirnice koje su svježe i blago začinjene. Jedite svaka 3 do 4 sata kako bi tijelo imalo konstantan stabilan izvor energije.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije