Kako na prirodan način pobijediti glavobolju?

Kako na prirodan način pobijediti glavobolju?

Kako na prirodan način pobijediti glavobolju?
  • Objavljeno: Petak, 06.06.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Glavobolje mogu narušiti kvalitetu života. Ponekad smo sami krivci za nastanak glavobolje, kao što je prekomjerno konzumiranje alkohola nakon čega slijedi mamurluk. Glavobolju najčešće uzrokuje napetost mišića vrata, ramena i lica. Škrgutanje zubima može uzrokovati bolove u čeljusti i glavobolju. Neki ljudi škrguću zubima potpuno nesvjesno dok spavaju.

Preostalo vrijeme drugi faktori mogu uzrokovati glavobolju. Ako su osim glavobolje prisutni i neki drugi simptomi i tegobe, moguće je da se radi o virusnoj ili nekoj drugoj infekciji. Što se tiče migrena, uzročnici su još uvijek nepoznati. Migrene karakteriziraju intenzivni bolovi najčešće na samo jednoj strani glave. Ponekad je teško prepoznati uzročnike glavobolje, a neke uzročnike je nemoguće izbjeći. Tako, primjerice, hormonalne promjene tijekom menstrualnog ciklusa i menopauze također mogu uzrokovati glavobolje.

Neke strategije koje će pobijediti glavobolju su znanstveno dokazane.

Naspavajte se

Jedno istraživanje je pokazalo da osobe koje pate od migrena i glavobolja trebaju više spavati. Premalo sna često uzrokuje glavobolje. Nažalost, glavobolje vam mogu narušiti kvalitetu sna i otežati da zaspite. Ako patite od nesanice, svakako se posavjetujte s liječnikom.

Opustite se

Previsoka razina stresa često uzrokuje glavobolje. Ako ćete obratiti pažnju, primijetit ćete kako stres čini mišiće napetima i otežava disanje. Probajte promijeniti stav. Je li uistinu svaka sitnica vrijedna uznemiravanja? 

Meditirajte

Meditacija koja vas potiče da budete prisutni u sadašnjem trenutku i da razmišljate sam o sadašnjosti će vam pomoći da se oslobodite stresa i boli. Jedno istraživanje je pokazalo da meditacija može pomoći osobama koje pate od kronične glavobolje.

Obratite pažnju na svoje raspoloženje

Možda vodite borbu s depresijom ili kroničnom anksioznošću? Oba stanja mogu uzrokovati učestale glavobolje, uključujući i migrene. Ako ste primijetili da imate simptome depresije ili kronične anksioznosti, odmah se obratite liječniku. Vama je potrebna terapija.

Prestanite žvakati žvakaće gume

Jedno istraživanje je pokazalo da je učestalo žvakanje žvakaćih guma povezano s nastankom glavobolja, naročito migrena. Smanjite ovu naviku i smanjit ćete učestalost glavobolja.

Popravite držanje

Ako sjedite za računalom, namjestite monitor tako da su glava, vrat i leđa primorani biti u pravilnom položaju.

Počnite vježbati jogu

Joga će vam pomoći da smanjite napetost u mišićima, ojačate mišiće trupa i postanete svjesniji držanja i položaja tijela. Joga može smanjiti učestalost migrena i ublažiti bolove.

Smanjite uzimanje analgetika

Često uzimanje analgetika može uzrokovati glavobolju. Analgetici služe za ublažavanje boli, ali mogu imati i suprotan učinak ako ih uzimate prečesto.

Razmislite o uzimanju ljekovitog bilja

Istraživanja su pokazala da uzimanje koncentriranog ekstrakta repuha (Petasites hybridus) može pomoći u prevenciji migrena kod djece i odraslih. Također vam može pomoći buhač (Tanacetum parthenium). Razmislite i o uzimanju đumbira (Zingiber officinale) jer je jedno istraživanje pokazalo da je 250 miligrama đumbira jednako učinkovito kao i lijekovi protiv glavobolja, i uz to ne uzrokuje nikakve nuspojave.

Informirajte se i istražite neke druge potencijalne prirodne suplemente. Riboflavin i koenzim Q10 također mogu pomoći u smanjenju učestalosti migrena.

Razmislite o akupunkturi

Akupunktura se može koristiti za ublažavanje glavobolja i prevenciju migrena. Također vam može pomoći i akupresura, koju možete raditi i sami.

Masaža eteričnim uljima

Istraživanja su pokazala da vanjska primjena eteričnih ulja pomaže u ublažavanju glavobolja. Masaža je odličan način da ublažite napetost mišića vrata, ramena i glave jer potičete cirkulaciju krvi.

  • 1 žlica biljnog ulja ili ulja badema, marelice ili maslina
  • 3 do 5 kapi ulja peperminta

Ulje stavite u malu i čistu zdjelicu. Poklopite i dobro protresite. Masirajte bolna područja: vrat, ramena, čeljust i sljepoočnice. Nemojte dirati oči. Kada završite s masažom, legnite na tiho mjesto i zatvorite oči.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije