Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Najzdravije namirnice za srpanj 2017.

Najzdravije namirnice za srpanj 2017.

Najzdravije namirnice za srpanj 2017.
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.07.2017.
  • Broj pregleda: 867
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Sezonsko je najbolje!

Voće i povrće ima svoje vrijeme u godini kada je najbolje. Neko je dobro gotovo cijele godine, a neko tek nekoliko tjedana u godini.

Jesti sezonske namirnice znači maksimalno uživati u njihovom okusu, a istovremeno štedjeti. Također čuvate okoliš jer sezonskim namirnicama treba puno manje pesticida da bi njihov uzgoj bio uspješan.

Odlazak u kupovinu može biti stresan. Ako znate što tražite, sigurno će vam postati zabavan. Upoznajte s namirnicama koje su sada vrijedne vaše pažnje jer će vas oduševiti okusom i cijenom.

Najbolje povrće

Krastavci

Sadrže malo zasićenih masnih kiselina, kolesterola i soli. Dobar su izvor vitamina A, magnezija, fosfora i mangana. Odličan su izvor vitamina C, K i kalija. Krastavac je ukusan svjež i bez ikakvih dodataka. Najčešće se jede u kombinacijama s raznim povrćem kao salata.

Pripremite detoksikacijsku vodu od limuna, krastavaca i đumbira!

Tikvice

Sadrže malo zasićenih masnih kiselina i soli, i jako malo kolesterola. Dobar su izvor proteina, vitamina A, tiamina, niacina i fosfora. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, riboflavina, vitamina B6, folne kiseline, magnezija, kalija i mangana. Tikvice su blagog okusa i odlično se slažu s gotovo svim jelima. Možete ih pripremati kao juhu, umak ili zapeći kao prilog.

Svakako isprobajte carpaccio od tikvica s limetom i kokosom!

Paprike

U srpnju započinje sezona paprika. One su dobar izbor tiamina, niacina, folne kiseline, magnezija i bakra, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, kalija i mangana. Paprike su ukusne svježe i bez ikakvih dodataka. Njihov okus je neobičan, gorkasto sladak.

Pripremite punjene crvene paprike!

Mahune

Mahune u srpnju postaju značajno jeftinije, u odnosu na ostatak godine. Dobar su izvor proteina, tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija i bakra. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, folne kiseline i mangana. Mahune najčešće pripremamo kao varivo ili salatu.

Isprobajte rezance s puretinom i mahunama u hoisin umaku!

Kukuruz

Sezona kukuruza tek započinje u srpnju. Sadrži malo zasićenih masnih kiselina, kolesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, tiamina i folne kiseline. Kukuruz možete pripremati na razne načine, ali ga u pravilu najčešće kuhamo ili pečemo.

Svakako isprobajte burger od tune i kukuruza!

Najbolje voće

Marelice

Marelice su definitivno ljetno voće. Dobar su izvor dijetalnih vlakana i kalija, a odličan izvor vitamina A i C. Marelicama nisu potrebni nikakvi dodaci kako bi bile ukusne.

Kako biste u marelicama uživali još više, isprobajte američke palačinke s marelicama i medom!

Trešnje

Trešnje su u srpnju najzastupljenije, najzdravije i najjeftinije. Sadrže jako malo zasićenih masnih kiselina, kolesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana i vitamina C.

Pripremite odlične zobene kolačiće od čokolade i trešanja!

Smokve

Odličan su izvor dijetalnih vlakana, kalcija, bakra, kalija, mangana, željeza i cinka. Također su dobar izvor vitamin A, K i E. Sezona smokava u srpnju tek započinje. Odličnog su okusa, osvježavajuće su i mogu se pripremati na razne načine.

Pripremite zdravi desert sa svježim smokvama!

Breskve

Također su ljetno voće, a zbog osvježavajućeg djelovanja, pripadaju skupini omiljenog ljetnog voća. Sadrže jako malo zasićenih masnih kiselina, kolesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, niacina i kalija, a odličan izvor vitamina C.

Kako biste u njima još više uživali, predlažemo muffine s breskvama!

Nektarine

Slične su breskvama, a glavna razlika je u kori. Za osobe koje nisu ljubitelj hrapave kore breskvi, nektarine su odličan izbor. Sadrže malo zasićenih masnih kiselina, kolesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, niacina i kalija, a odličan izvor vitamina C.

Pripremite smoothie od grožđa i nektarine!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije