Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prednosti vitamina E

Prednosti vitamina E

Prednosti vitamina E
  • Objavljeno: Četvrtak, 28.10.2010.
  • Broj pregleda: 5.409
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Hrana je bogata kombinacijom različitih hranjivih tvari koje naše tijelo treba da opstane, da nas održi na životu! Svaka hranjiva tvar igra različitu ulogu u tijelu. Jedna opća kategorija hranjivih tvari su vitamini, a unutar ove kategorije postoji niz vitamina. Općenito, vitamin je organski spoj koji je potreban organizmu u malim količinama.

Što je vitamin E?

Vitamin E je zapravo dio obitelj vitamina topivih u mastima i djeluje kao snažan antioksidant u tijelu. Antioksidant je spoj koji se bori protiv štetnih slobodnih radikala i neutralizira ih. Slobodni radikali mogu uzrokovati bolesti u tijelu. Kada konzumiramo hranu bogatu antioksidantima, u ovom slučaju E vitamin, naša tijela se mogu boriti. Postoji 8 različitih oblika vitamina E, d-alfa tokoferol najaktivniji je u našim tijelima. Vitamin E se nalazi u biljnim uljima, orasima, te lisnatom zelenom povrću. Osim što je antioksidant, vitamin E pomaže u prevenciji zgrušavanja krvi.

Koristi vitamina E

Neke koristi od vitamina E su: jača imunološki sustav, štiti živce i mišiće, štiti od očnih bolesti, reumatskog artritisa i drugih vrsta artritisa, astme, dijabetesa i raznih komplikacije povezanih s ovim bolestima.

Sprječava bolesti srca i rak
Budući da je vitamin E vrlo snažan antioksidant, štiti stanice od oštećenja koje slobodni radikali mogu prouzročiti. Slobodni radikali mogu dovesti do razvoja bolesti srca i raka.

Anti-aging učinak na kožu
Još jedna korisna moć vitamina E je utjecaj koji ima na kožu i druge dijelove tijela s obzirom na starenje. Koži koristi u velikoj mjeri. U stvari, mnogi proizvodi za njegu kože sadrže vitamin E. Vitamin E pomaže regulirati razinu vitamina A, može pomoći u zaštiti od ultraljubičastog zračenja koja mogu oštetiti kožu. Anti-aging učinak na kožu je čudesan.

Održava zdrav krvotok
Budući da vitamin E sprječava stvaranje krvnih ugrušaka, pomaže zadržati krvožilni sustav u pokretu i omogućuje da radi pravilno. Zdrava cirkulacija je bitna.

Preporučen unos

400 IU je preporučen unos vitamina E. Više od tog dnevnog unosa može povećati rizik od smrti. Međutim, to se obično događa zbog suplemenata, ne možete stvarno dobiti previše vitamina E iz hrane. Glavni problem je da krv postaje prerijetka, koagulacija prestaje, a pacijent može iskrvariti na smrt.

Lijekovi i interakcija

Vitamin E, kada se uzima u obliku dodatka, može biti u interakciji s nekim lijekovima. Zato je uvijek dobro razgovarati sa svojim liječnikom prije početka uzimanja dodataka. Takvi lijekovi uključuju: antikoagulante i antitrombocitne lijekove, simvastatin i niacin, kemoterapiju i zračenje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije