Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prehrana kod visokog krvnog tlaka

Prehrana kod visokog krvnog tlaka

Prehrana kod visokog krvnog tlaka
  • Objavljeno: Srijeda, 18.08.2010.
  • Broj pregleda: 16.379
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Bolest bez simptoma

Visoki krvni tlak, također poznat kao hipertenzija, najčešća je kardiovaskularna bolest. Svaki put kada srce kuca, pumpa se krv u arterije. Krvni tlak je najveći, kada srce kuca (pumpa krv). To se naziva sistolički tlak. Kad je srce u mirovanju, između otkucaja, krvni tlak pada. Ovo je dijastolički tlak.

Većina ljudi s visokim krvnim tlakom ne osjeća simptome. Iako malo ljudi u ranoj fazi visokog krvnog tlaka može imati tupu glavobolju, vrtoglavice ili malo više od normalnog krvarenja iz nosa, ti znakovi i simptomi obično se ne pojavljuju sve dok visoki krvni tlak ne dosegne vrijednosti opasne po život.

Normalni krvni tlak je 120/80, gdje je 120 sistolički (najviši) krvni tlak i 80 je dijastolički (najniži) krvni tlak. Kada je sistolički krvni tlak iznad 140 ili kada je dijastolički krvni tlak iznad 90, krvni tlak se smatra visokim. Hipertenzija može biti uzrokovan raznim razlozima, kao što su: nasljednost, geni, visoka količina soli u prehrani,neaktivnost, pretilost, prekomjerno pijenje alkoholnih pića i / ili malo kalija u prehrani.

Provjerite što trebate znati o visokom kolesterolu i prehrani!

Hipertenzija je sve više rutinsko stanje u današnjem užurbanom životu. Mnogo ljudi je pretjerano debelo, prehrana je siromašna hranjivim tvarima, visoke su razine stresa. Iako su neki ljudi genetski predisponirani za hipertenziju, postoji obilje dokaza da zdrav stil života i dobra prehrana mogu pomoći kod hipertenzije. Evo nekoliko savjeta.

  • Vegetarijanci, općenito, imaju niže razine krvnog tlaka i niži stupanj hipertenzije i drugih kardiovaskularnih bolesti. Stručnjaci smatraju da tipična vegetarijanska dijeta sadrži više kalija, složenih ugljikohidrata, polinezasićenih masti, vlakna, kalcija, magnezija, vitamina C i vitamina A, od kojih svi mogu imati povoljan utjecaj na krvni tlak.
  • Jedite puno svježeg i smrznutog povrća, umjesto konzerviranog povrća. Ako koristite konzervirano povrće, isperite ga vodom na dvije do tri minute prije kuhanja. Ispiranje konzerviranog povrća smanjuje natrij za oko 40 posto.
  • Prehrana bogata vlaknima se pokazala učinkovitom u prevenciji i liječenju mnogih oblika kardiovaskularnih bolesti, uključujući i hipertenzije.
  • Pročitajte informacije na etiketi kako bi vidjeli količinu natrija. Naći ćete natrij u mg za jedno serviranje.
  • Odaberite proizvode sa smanjenim udjelom natrija.
  • Smanjenje težine će pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Kako bi smanjili kalorije od masnoća, konzumirajte niskomasne ili nemasne proizvode.
  • Prehrana bogata kalijem (povrće i voće) i masnim kiselinama je odličan izvor. Dnevni unos kalija trebao bi biti ukupno 7 grama dnevno. U prehrani bi trebalo biti malo zasićenih masnoća, šećera i soli.
  • Konzumirajte adekvatne količine kalcija uključujući niskomasne mliječne proizvode tri puta dnevno.
Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije