Prehrana kod visokog krvnog tlaka

Prehrana kod visokog krvnog tlaka

Prehrana kod visokog krvnog tlaka
  • Objavljeno: Srijeda, 18.08.2010.
  • Broj pregleda: 21.027
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Blagotvornost povrća i začina za hipertenziju

Celer

Orijentalna medicina ga već dugo koristi za snižavanje visokog krvnog tlaka. Postoje neki eksperimentalni dokazi koji pokazuju da je celer koristan za to. U jednoj studiji laboratorijskim životinjama ubrizgavao se ekstrakt celera. Pokazalo se da spušta krvni tlak. Četiri stabljike celera dnevno koriste u snižavanju krvnog tlaka kod ljudskih bića. Međutim, celer sadrži natrij i druge spojeve koji mogu imati negativne posljedice kada se uzimaju u velikim količinama.

Češnjak

Češnjak je čudotvoran lijek za srce. Ima povoljno djelovanje na kardiovaskularni sustav, uključujući krvni tlak. U istraživanju, kada su ljudi s visokim krvnim tlakom dobili jedan češanj češnjaka dnevno kroz 12 tjedana, njihov dijastolički krvni tlak i razina kolesterola značajno su smanjeni. Koristite češnjak kod kuhanja, u salatama, juhama, itd.

Luk

Luk je koristan kod hipertenzije. Dvije do tri žlice eteričnog ulja luka na dan snižava razine sistoličkog tlaka u prosjeku za 25 bodova, a dijastolički od 15 bodova.

Ova biljka može sniziti kolesterol!

Rajčice

Rajčice sadrže gama-aminomaslačnu kiselinu (GABA), spoj koji može pomoći sniziti krvni tlak.

Brokula

Glukorafanin ćete naći u brokuli i klicama brokule, a smanjuje rizik od visokog krvnog tlaka, kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

Mrkva

Mrkva je bogata kalijem, što može pomoći u prevenciji i kontroli povišenog krvnog tlaka. One također sadrže beta-karoten, koji pokazuju istraživanja može smanjiti rizik od bolesti srca koja vodi do visokog krvnog tlaka. Sok od mrkve pomaže u održavanju normalnog krvnog tlaka regulira funkcije srca i bubrega. Preporučena doza je 240 ml mješavine jednog dijela soka od celer, soka od mrkve i jednog dijela vode, barem jednom dnevno.

Šafran

Šafran sadrži kemijski spoj kroketin koji snižava krvni tlak. Možete koristiti šafrana u kuhanju. (To je vrlo popularan začin u arapskoj kuhinji). Također možete napraviti čaj od njega. Mnogi Indijci dodaju prstohvat šafrana u čaj za bolji okus. Nažalost, to je vrlo skupo.

Začini

Začini kao što su komorač, origano, crni papar i bosiljak mogu pomoći kod hipertenzije.

Veza između hipertenzije i prehrane je nepobitna. Općenito govoreći, već i male promjene mogu dati rezultate.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije