Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prošlo je ljeto

Prošlo je ljeto

Prošlo je ljeto
  • Objavljeno: Petak, 04.09.2009.
  • Broj pregleda: 1.059
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Božić, Nova godina... Nije čudno da nakon zimskih praznika osjećamo grižnju savjesti zbog količina hrane koju smo unijeli u svoj organizam. Isto tako nije čudno da tamo negdje sredinom siječna počinje, nazovimo ga, «period dijeta». Svi odlučuju kako će sada, nakon silnog prejedanja, stvari postati drugačije i kako će od sada prehrana biti zdravija, potpunija, „šarenija" i slično.

Kako sam u doticaju s ljudima koji žele poduzeti nešto pozitivno po pitanju svoje prehrane, vidim da nije samo zima ta koja nam čini medvjeđu uslugu. Velik dio naših klijenata odlučio je napraviti malu pauzu vezanu uz disciplinu u prehrani i tijekom ljeta jer, kao što oni kažu, kako otići na odmor i tamo paziti na prehranu? Kad malo razmislim o vlastitim navikama, i tu vidim primjer takvog ponašanja - pa i sama sam redovito prije ljeta odlazila na razne dijete kako bih bila spremna za plažu (nekada više, nekada manje uspješno), ali čim bih osjetila miris Jadrana, sve bi palo u vodu i stvari bi krenule u krivom smjeru. Opravdanja poput „iscrpila me voda" ili „plivanjem će sve to otići" baš i ne drže vodu (kad smo već kod morskih tema). Ne želim generalizirati, ali ipak, kada ste zadnji put na kupanju proveli toliko vremena plivajući da ste uspjeli potrošiti sve suvišne kalorije unesene toga dana?

Da ne bi došlo do zabune, plivanje je savršena kardiovaskularna tjelovježba nakon koje nećete osjetiti bolove u koljenima i ostalim zglobovima, česte kod nekih drugih oblika tjelovježbe (npr. trčanja). U vodi je ugodno, nema preznojavanja koje nekima strašno ide na živce (osobno iskustvo), voda vam pruža konstantno osvježenje, rade vam gotovo svi mišići na tijelu, ukratko - idealna tjelovježba. Sada na sve navedeno dodajte i činjenicu da se u pola sata plivanja može izgubiti 200 - 400 kcal.

Svima koji su se bavili nekom vrstom slične aktivnosti i bili ustrajni u tome, iskreno čestitam. Svi ostali duboko u sebi znaju da se plutanje, koliko god zahtjevno bilo, ne ubraja u tjelovježbu i da se pola sata  pravoga plivanja ipak događalo samo u teoriji.

Vjerovali ili ne, mnogi se s godišnjeg odmora vraćaju s većom tjelesnom masom od one koju su imali prije puta. Nekako očekivano jer ipak, svi jedva čekamo tih nekoliko dana ili tjedana u godini da se istinski odmorimo. Na odmoru ljudi uglavnom više jedu jer su opušteniji, imaju više vremena i novca (koji su uglavnom štedili tijekom godine kako bi sebi i svojoj obitelji pružili luksuz ljetnog odmora). Uživanje u hrani i raznim delicijama koje si dopuste u to vrijeme i nije neki zločin. Zločin, i to prema vlastitom organizmu, je što se nakon toga mnogi odlučuju upustiti u osobno osmišljene dijete (koje uglavnom uključuju gladovanje) ili u one kojima nas časopisi redovito bombardiraju. Stvarno je već dovoljno jasno do to i nije najbolje rješenje. Kako se ne bismo non-stop vrtjeli u krug i sakupljali i topili kilograme s godišnjim dobima, trebamo mijenjati navike.  

Postoji nebrojeno mnogo dijeta: mesna, banana, ne-dijeta i slično. Sve vam jamče da ćete biti prekrasni i mršavi, no niti jedna vam ne može garantirati da ćete takvi i ostati. Zašto? Stvari su vrlo jednostavne.

Vi  niste poput vaše prijateljice, poznanice ili poznanika, susjede ili žene iz dućana u vašem kvartu. Dijeta koja je dala rezultate kod jedne osobe, ne mora nužno odgovarati i vama. Nemojte slušati razne teorije, samo promijenite svoj stav. Ono što vama treba je plan prehrane, a kako sam izraz kaže, to je plan koji će vam pomoći da ne prolazite kroz faze prejedanja i dijeta, nego da jednostavno promijenite navike. Počnite s malim stvarima koje isprva nećete ni osjetiti, a značajno će poboljšati kvalitetu vašega života.

Pijte vodu, izbacite zaslađene gazirane sokove, izbacite bijeli šećer i bijelo brašno, priuštite si minimalno tri obroka dnevno (izgovori poput „nemam vremena" nisu baš prihvatljivi, a ni realni - radi se o minutama ako se dobro organizirate). Nakon toga stvari idu puno jednostavnije. Ne trebate gladovati kako biste mršavjeli, samo trebate znati kako jesti. Ako niste sigurni, posjetite nekog stručnjaka, nutricionista ili svoga liječnika, sigurno će vam rado pomoći sastaviti plan koji bi zadovoljavao vaše potrebe.

Važno je naglasiti da uvođenjem novog načina prehrane te praćenjem osnovnih smjernica koje su i ovdje navedene NEĆETE izgubiti 7 - 10 kilograma u mjesec dana, NEĆETE u kratkom periodu izgubiti kilograme koje ste nakupili u razdoblju od nekoliko mjeseci ili godina i NEĆETE osjećati glavobolju, malaksalost i nervozu zbog nedostatka hrane, ali ćete usvajati nove navike, novi način prehrane te mršavjeti zdravo i kvalitetno. Još nešto doista važno: kilograme NEĆETE vratiti samo tako, a ako nastavite živjeti prema jednostavnim smjernicama i prihvatite ih kao sastavni dio svoga života, velika je vjerojatnost da se više NEĆETE udebljati, ali HOĆETE imati bolje zdravlje, a time i bolju kvalitetu života.

Prošlo je ljeto. Uz novu godinu idealno je vrijeme za nove početke. Zašto ne?

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije