Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Seitan - najukusnija alternativa mesu

Seitan - najukusnija alternativa mesu

Seitan - najukusnija alternativa mesu
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 6.588
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ako ste nedavno prešli u vegetarijance ili to uskoro planirate učiniti, možda ste još niste susreli sa seitanom - proizvodom od pšenice koji je iznimno bogat bjelančevinama i sadrži vrlo malo masnoća, a izgledom, teksturom i okusom neodoljivo podsjeća na meso. Svaka čast tofuu i drugim proizvodima od soje, ali seitan je kao nadomjestak za meso jednostavno nenadmašan.

Seitan se često koristi umjesto mesa u kulinarskim tradicijama Dalekog istoka, a od sredine dvadesetog stoljeća usvojen je i na Zapadu, posredstvom makrobiotičara i vegetarijanaca.

Vjeruje se da ova namirnica potječe iz drevne Kine, točnije od budističkih Mahayana svećenika, poznatih po strogo vegetarijanskoj ishrani. Prema jednoj od legendi, osmislili su ga kuhari kineskih careva u doba kada su se tamošnji vladari pridržavali obvezne prakse tzv. "vegetarijanskog tjedna" u određena doba godine.

Ovaj drevni izum sadrži podjednako bjelančevina kao i odrezak od govedine, ali samo trećinu kalorija. Sam po sebi nema nikakvog posebnog okusa, ali jako dobro upija marinadu čiji su ključni sastojci umak od soje (shoyu), kombu, đumbir, a ponekad i ulje od sezama.

Može se naći u prodavaonicama zdrave hrane ili u dobro opremljenim trgovinama mješovitom robom - katkad je zapakiran u jednom komadu, katkad u odrescima, a osim svježeg naći ćete i osobito ukusni dimljeni seitan kojeg nije potrebno termički obrađivati već ga možete jesti u sendvičima ili dodavati u gotova jela. Svježi seitan priprema se na isti način kao i meso, dakle - možete ga peći, pržiti, pirjati, stavljati u variva, juhe ili gulaše... Kako god poželite.

Seitan je zapravo samo začinjeni gluten koji ostoje nakon ispiranja pšeničnog brašna. Priprema se na sljedeći način: kilogram brašna tip 850 stavi se u veliku posudu, u koju se dolijeva topla voda i miješa se dok masa ne postane po gustoći slična tijestu za kolače. Nakon toga ostavi se da stoji oko 30 minuta, potom se stavi u posudu s mlakom vodom. Tijesto se ispire, a vodu je potrebno promijeniti čim postane bijela. Postupak se ponavlja sve dok voda prestane biti bijela od škroba te dok ne dobijemo čvrstu smeđu grudu glutena, koja izgledom podsjeća na meso. Ona se zatim zaveže u krpu i kuha u dvije litre vode, koju se po želji začini (sol, umak od soje, đumbir...). Potrebno je kuhati oko 45 minuta, a nakon toga se može pripremati na isti način kao i meso.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Čarolija okusa na vašem blagdanskom stolu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije