Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Ljekovita bilja i začini

Ljekovita bilja i začini

Ljekovita bilja i začini
  • Objavljeno: Nedjelja, 17.10.2010.
  • Broj pregleda: 78.501
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Crvena paprika

Osjećaj pečenja u ustima kada jedete hranu začinjenu crvenom paprikom dolazi iz kapsaicina. Kapsaicin je aktivni sastojak u mnogim OTC kremama i mastima za artritis i bolove u mišićima.

Koristi crvene paprike ovdje ne prestaju. Dodajte ju u pileću juhu kao tradicionalni lijek protiv prehlade, jer crvena paprika skuplja krvne žile u nosu i grlu i olakšava zagušenja. Dobra je za metabolizam jer ubrzava sagorijevanje kalorija par sati nakon jela. Smatra se da djeluje antiupalno i antioksidativno. Studije pronalaze da također ima neka antikancerogena svojstva, a znanstvenici istražuju njen potencijal za liječenja raka. Konačno, u barem jednom istraživanju, objavljenom u American Journal of Clinical Nutrition, istraživači su otkrili da su osobe s dijabetesom koje su jele obrok koji sadrži crvenu papriku trebale manje inzulina nakon jela da snizi šećer u krvi.

Cimet

Cimet na tostu ili zobenim pahuljicama je tako ukusan da je teško vjerovati da smeđi prah ima bilo kakve zdravstvene koristi, ali zapravo je jedan od najmoćnijih začina. Najviše je postao poznat po svojoj sposobnosti da poboljša kontrolu šećera u krvi u osoba s dijabetesom. Neki od njegovih prirodnih spojeva poboljšavaju funkcije inzulina, značajno smanjuju šećer u krvi sa samo 1/4 do 1/2 žličice dnevno. Isti iznos mogao bi pomoći u snižavanju triglicerida i ukupnog kolesterola za 12 do 30 posto. Može čak pomoći spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka.

Pripremite smoothie od jagoda, indijskih oraščića i cimeta!

Kao i mnogi drugi začini, cimet ima antibakterijska i protuupalna svojstva. Pokazao se dobrim u borbi protiv E. coli. Istraživači su čak nedavno otkrili da je bogat antioksidansima pod nazivom polifenoli, što je još jedan od razloga zašto je dobar za srce. Sadrži mnoštvo vlakana i može ublažiti žgaravicu kod mnogih ljudi.

Klinčić

Klinčić, aromatično začinsko bilje, sadrži antiupalne kemijske eugenole. U posljednjih nekoliko ispitivanja na životinjama, inhibirao je COX-2, protein koji potiče upale. Klinčić također, prema jednoj studiji, ima antioksidativna svojstva. Kombinacija antiupalnih i antioksidacijskih svojstava štiti od srčanih bolesti, bori se protiv raka i usporava oštećenja uzrokovana artritisom. Spojevi u klinčiću, kao i oni u cimetu, također poboljšavaju funkciju inzulina.

Boli vas zub? Stavite nekoliko listova u usta. Neka omekšaju malo, zatim ih zagrizite nježno kako bi oslobodili ulje. Zatim ih stavite uz bolan zub i držite ih tamo do pola sata. Ulje klinčića smanjuje osjetljivost na bakterije. U epruvetama, klinčić je ubio određene bakterije koje su otporne na antibiotike.

Korijander

Sjemenke se koriste već tisuće godina kao pomoć kod probavnih problema. Pokušajte napraviti jaki čaj od zdrobljenog zrna. Biljka može biti korisna za neke ljude sa sindromom iritabilnog kolona, smiruje grčeve crijeva koji mogu dovesti do proljeva. Preliminarne studije na životinjama pokazuju još jednu korist, a to je borba protiv anksioznosti. Čini se da se njegova eterična ulja bore protiv bakterija, uključujući E. coli i salmonelu. Također se proučava zbog potencijalne koristi kod snižavanja kolesterola jer se pokazalo da snižava kolesterol kod životinja. Kao i mnoge druge biljke, djeluje kao antioksidant. Prema jednoj studiji, lišće pruža najviše antioksidanta.

Češnjak

Taj poznati miris češnjaka dolazi iz nusproizvoda alicina, sumpornog spoja za koji se vjeruje da je odgovoran za najveći dio ljekovitosti.

Kada se jede svakodnevno, češnjak može pomoći u smanjenju rizika od bolesti srca za čak 76 posto. Kako? Umjereno smanjuje razine kolesterola (između 5 i 10 posto u nekim studijama), razrjeđuje krv i time sprječava opasne ugruške, a djeluje kao antioksidant. Sumporni spojevi također brane od raka, posebice želuca i raka debelog crijeva.

Popijte napitak od češnjaka i đumbira koji smanjuje krvni tlak!

Antibakterijska i antifungalna svojstva češnjaka mogu pomoći kod gljivične infekcije, infekcije sinusa i prehlade.

Đumbir

Ovaj kvrgav korijen je glavni igrač u azijskoj i indijskoj medicini stoljećima, prvenstveno kao pomoć kod probavnih problema. Danas su istraživači najviše uzbuđeni njegovom sposobnosti da se bori protiv upale. Nekoliko studija je otkrilo da đumbir (i kurkuma) smanjuje bol i oticanje kod ljudi s artritisom. Đumbir može pomoći kod migrene blokirajući upalne tvari koje se nazivaju prostaglandini. I zato što smanjuje upalu, on također može igrati ulogu u prevenciji i usporavanju rasta karcinoma.

Pripremite detoksikacijski napitak od đumbira i krastavaca koji otapa mast!

Djeluje u probavnom traktu, jača probavne sokove i neutralizira kiseline, smanjuje crijevne kontrakcije. Dokazano je vrlo učinkovit protiv mučnine. Također je učinkovit kao kratkoročni tretman za jutarnje mučnine.

Gorušica

Gorušica sadrži dovoljno topline da razbije zagušenja. Kao i crvena paprika, ima sposobnost da iscrpi živčane stanice tvari P, kemijske tvari koja prenosi signale boli do mozga, kada se koristi izvana. Oblog od gorušice donosi više krvi u prste ljudi s Raynaudovim sindromom.

Gorušica stimulira apetit povećanjem protoka sline i probavnih sokova. Malo gorušice u prahu dodane vodi pomaže ubiti gljivice kod atletskog stopala. Nemojte jesti previše gorušice jer ima jaka laksativna svojstva, a može i izazvati povraćanje.

Muškatni oraščić

Kao i klinčić, muškatni oraščić sadrži eugenol, spoj koji može koristiti srcu. Medicinski, muškatni oraščić ima jaka antibakterijska svojstva. Utvrđeno je da ubija bakterija u ustima. Ulje muškatnog oraščića ima sposobnost da stimulira mozak, ublažava stres i potiče mentalnu aktivnost. Poznat je po tome da čak stimulira snove.

Pripremite smoothie od borovnica, jogurta i muškatnog oraščića!

Muškatni oraščić je poznat po antiupalnim svojstvima i može se koristiti za liječenje boli u zglobovima i mišićima. Ulje je posebno dobro za masiranje pogođenih područja. U kineskoj medicini se koristi za bol u želucu i upale, kao i za smanjenje oteklina.

Kadulja

Prikazivana je u nekim laboratorijskim studijama da štiti mozak od određenih procesa koji dovode do Alzheimerove bolesti. U najmanje jednoj studiji na ljudima utvrđeno je da ulje kadulje poboljšava raspoloženje, čime se povećava budnost, smirenost i zadovoljstvo. U britanskom istraživanju, zdravi mladi ljudi su imali bolje rezultate na testovima prisjećanja riječi nakon uzimanja kapsula ulja od kadulje.

Poput tolikih drugih bilja i začina, kadulja ima protuupalno i antioksidativno svojstvo, kao i antitumorske reakcije. Danas kadulja pokazuje potencijal za liječenje dijabetesa. Čini se da potiče djelovanje inzulina i smanjenjuje šećer u krvi. Neki istraživači već su predložili da se suplement kadulje koristi za pomoć kod sprječavanja dijabetesa tipa 2.

Kurkuma

Kurkuma, začin koji daje curry prahu žutu boju, koristi se u indijskoj medicini kao digestiv. No, u posljednje vrijeme privlači pozornost kao potencijalan borac protiv raka. Kurkumin pomaže liječiti upale koje pridonose rastu tumora, sprječava da kancerogeni oštete staničnu DNA i popravlja već nastala oštećenja DNA. Laboratorijske studije pokazuju da kurkuma pomaže zaustaviti rast i širenje stanica raka. Istraživanja pokazuju da može zaštititi od raka debelog crijeva, kao i melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije