Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Najprljavija mjesta vašeg doma

Najprljavija mjesta vašeg doma

Najprljavija mjesta vašeg doma
  • Objavljeno: Srijeda, 24.10.2012.
  • Broj pregleda: 2.533
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nakon što pročitate ovaj članak, vjerojatno ćete htjeti neprestano prati ruke. Naravno da dom ne može uvijek biti čist, ali postoje mjesta koja su prljavija od ostalih. To su mjesta na koje ljudi ne obraćaju pretjeranu pažnju, kao što je toalet, a mogu predstavljati prijetnju vašem zdravlju.

Što trebate znati o bakterijama?

Bakterije su svuda oko nas. U optimalnim uvjetima, bakterija se može množiti svakih 20 minuta, a daljnjim multipliciranjem ćete u jednom danu dobiti brojku od približno 70 trilijuna.

Bakterije vas čine bolesnima. Imunološki sustav nas štiti od većine bakterija, ali je 70 trilijuna veliki broj, a to će tijelu znatno otežati obranu.

Održavanje higijene je lagano. Sapun, voda i dezinfekcijska sredstva su sve što vam treba da dom bude čist.

Kuhinja

Kuhinjske krpe i spužve su posebno problematične jer održavaju vlagu i često se koriste za više stvari. Sudoper je u pravilu čist jer ga se češće ispire i čisti, ali slavina je jedno od najprljavijih mjesta jer se rjeđe čisti, a dodirujete ju prije i nakon korištenja sudopera. Ostala prljava mjesta u kuhinji su ručka od hladnjaka i ručke od kuhinjskih elemenata.

Kvake, ručke i prekidači

Ovo se čini logičnim, ali koliko često hodate uokolo i čistite kvake, ručke i prekidače? Trebali biste ih čistiti jednom tjedno pomoću dezinfekcijskog sredstva, a najpraktičnije je s dezinfekcijskim maramicama, ali nemojte istu maramicu upotrebljavati više puta.

Torbica za šminku

Šminka koju koristite može sadržavati brojne bakterije, a vi ju nanosite na kožu i oko očiju. Žene bi trebale očistiti cijelu torbicu i svaki aplikator svaka dva tjedna.

Prljavo rublje

Kako biste izbjegli širenje bakterija, prljavo rublje stavite u košaru za prljavu odjeću čim se svučete. Nemojte tresti odjeću i posteljinu prije nego ih operete. Nakon što stavite prljavu odjeću u perilicu, odmah operite ruke. Donje rublje uvijek perite na najvišoj temperaturi.

Čisto rublje

Mokro rublje koje ostaje u perilici, čak i za kratko vrijeme, je plodno tlo za razvijanje i razmnožavanje bakterija. Ako rublje stoji u perilici dulje od 30 minuta, trebate ga oprati ponovno.

Elektronički uređaji

U prosjeku, uredski stol ima čak 400 puta više bakterija od daske za školjku, što ne iznenađuje s obzirom na činjenicu da se toalet u svim kućanstvima u pravilu često čisti. Daljinski upravljač, tipkovnica, telefoni i mobiteli su jedne od najprljavijih stvari u domu. Održavanje i čišćenje elektroničkih uređaja može biti teško zbog njihove osjetljivosti na vlagu i sredstva za čišćenje, stoga uložite u sredstva namijenjena isključivo njima. 

Kupaonica

Toalet, tuš/kada i umivaonik su u prosjeku najčišći. Veću pažnju trebate obratiti na dno tuša/kade, pod oko toaletne školjke, ručku za puštanje vode na kotliću, držač sapuna i čašicu sa četkicama za zube.

Vi

Kako uopće bakterije dolaze u vaš dom? Vi ih unosite! Perite ruke redovito i pravilno ako ste sjedili na sumnjivim mjestima, odjeću odmah svucite i operite, nemojte sjedati po kauču ili krevetu, a obuću skinite odmah u hodniku.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije