Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

ANA test

ANA test

ANA test
  • Objavljeno: Srijeda, 13.01.2010.
  • Broj pregleda: 15.306
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Definicija

ANA test otkriva proteine koji se nazivaju antinuklearna protutijela u krvi. Vaš imunološki sustav proizvodi antitijela kako bi vam pomogao u borbi protiv infekcija. Antitijela otkrivena u ANA test su različita. Oni mogu napasti vlastito tkivo.

Pozitivan ANA test ukazuje na to da je vaš imunološki sustav pokrenuo napad na vlastita zdrava tkiva, drugim riječima, autoimunu reakciju. Budući da je vezivno tkivo često meta autoimunih reakcija, te bolesti su poznate kao bolesti vezivnog tkiva. Neke od tih bolesti su lupus, reumatoidni artritis i skleroderma.

Rezultat ANA testa ne dokazuje da imate ili nemate bolest vezivnog tkiva. Zajedno s drugim testovima, ANA test pomaže suziti popis mogućih dijagnoza, ako drugi faktori ukazuju na to da je bolest posljedica autoimune reakcije.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije