Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

NLP - neurolingvističko programiranje

NLP - neurolingvističko programiranje

NLP - neurolingvističko programiranje
 • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
 • Broj pregleda: 3.633
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Ljudski mozak spojen na kompjuter gdje mu se učitavaju novi podaci ili....? Da li ste i Vi među onima koji si postavljaju gornje pitanje, kada im se spomene NLP?

Iako se razvio još sedamdesetih godina prošlog stoljeća, na američkom tlu, NLP je u Europu došao kasnije, a u Hrvatskoj se za njega zna još uvijek relativno malo, svakako nedovoljno. Osmislili su ga i kreirali R. Bandler i J. Grinder, a kasnije su ga koristili i razvijali i mnogi drugi terapeutski komunikolozi, kao F. Pears, V. Satir i M. Erickson. Svi su oni uz pomoć NLP-a pomogli svojim klijentima uvesti promjene u svoje ponašanje i živote.

Ono što svakako trebate znati o neurolingvističkom programiranju je činjenica da zahvaljujući njemu možete iz temelja promijeniti svoj život. Korjenite promjene su moguće, uz pravilno korištenje tehnika, sredstva i alata koje pruža ova studija ljudske izvrsnosti.

NLP nas uči koja je razlika koja čini razliku između nekoga koji nešto čini s lakoćom, savršenstvom i nekog tko tu istu stvar ne obavlja tako lako i graciozno. Studija je ljudske izvrsnosti, subjektivnog iskustva, otkriva nam način razmišljanja o razmišljanjima - kako nas naše razmišljanje dovodi do unutarnjih reprezentacija, koje pak utječu na naše ponašanje te kako mi svojim ponašanjem utječemo na ponašanje ljudi oko nas.

NLP se bavi time da mi funkcioniramo na određenim procesima koje usvajamo i funkcioniramo na dva osnovna principa. Na procesima koji nam donose željene rezultate, ali isto tako imamo obrasce ponašanja koje želimo promijeniti.

Cilj je NLP-a da usvojimo pozitivne obrasce i da one stare koji nas vode neželjenim rezultatima zamijenimo sa željenim obrascima u ponašanju. Otud "programiranje". Znači, programiramo obrasce svojeg ponašanja u smjeru željenih obrazaca, odabiru programa koji su učinkoviti i koji nam daju izbore za način reakcije na određeni podražaj ili situaciju.

Temeljne postavke NLP-a kažu da svatko od nas ima potencijal i ako je netko drugi to napravio onda to može bilo tko. Bitan je proces koji vas je doveo do tog željenog rezultata. Ako nešto napravimo koristeći se ispravnim procesima, modeliranjem ponašanja nekoga tko je nešto već napravio i stjecanjem odgovarajućih vještina koje ta osoba ima ili ih je stekla radom, dolazimo do toga da svatko može napraviti ono što je netko drugi već napravio.

Svi mi imamo izbore, svatko od nas ima više izbora u svakoj situaciji- u poslu, u odnosu sa partnerom, djecom, sa prijateljima i obitelji, u odnosu samih nas sa sobom. Zašto ne unijeti malo viša veselja i zadvoljstva u svoje živote? Dobro je znati da mi sami biramo stanja u kojima se nalazimo, zar ne? NLP nam daje mogućnost odabira, daje mogućnost da smo različiti od drugih u svojim razmišljanjima, stavovima, gledištima - ne osuđuje, jer polazi od pretpostavke da svi imaju najbolje namjere u svom ponašanju.

Djelotvoran je kod svih - jedino što morate imati da bi čudotvorni NLP djelovao je malo hrabrosti i želje za promjenom - sve drugo daje sam NLP.

Uz pomoć kvalificiranog NLP stručnjaka, sve je moguće, nudi nam se obilje novog, drugačijeg, svježeg - dobivaju se nova uvjerenja i spoznaje integrirane u naš nesvjesni um, koji dovodi do novog načina razmišljanja, a samim tim i do korjenitih promjena u ponašanju.

Svi, ama baš svi primjete promjenu na osobama koje se odluče živjeti na NLP način, bilo da ga odaberu kao "lifestyle" ili su se iz zbog nekog problema odlučili tražiti pomoć NLP stručnjaka.

Kada mislite da nikada nećete doseći željeni cilj, ako ni sami ne znato što bi, kada ste uvjereni da ne možete izaći na kraj sa svojom djecom, ako nazirete brodolom partnerskog odnosa ili jednostavno mislite da bi vam više zadovoljstva bilo potrebno u životu - sjetite se NLP-a, njegovih tehnika i alata jer je sve to ostvarivo, lako i jednostavno. Bitno je znati koristiti se NLP-em na pravi način.

Zdravlje, sreća, bogatstvo, samopoštovanje, posao koji Vas ispunjava, sigurnost, lakše i efikasnije učenje, roditeljstvo, životnost, uspjeh, dobivena utrka sa organizacijom vremena... sve je to nadohvat ruke uz pomoć neurolingvisitčkog programiranja.

Znajte, svako stanje traje samo 90 sekundi, a sve nakon toga mi biramo, da li ćemo ostati u tom stanju ili ćemo se ponašati drugačije! Uzmite stvari u svoje ruke - usvojite nove obrasce ponašanja koji vas vode ka uspjehu!

Živite uz pomoć NLP-a!

U sljedećim člancima saznajte:

 • 1. Što je to komunikacija i kako funkcionira
 • 2. Koje su temeljne pretpostavke NLP-a
 • 3. Kako konačno ostvariti cilj
 • 4. Da li je moguće i kako riješiti se trauma i fobija?
 • 5. Kako biti odličan predavač?
 • 6. Je li moguće dovesti se u pozivitno stanje duha?
 • 7. Kako se riješiti negativnih obrazaca ponašanja
 • 8. Kakvu i koliku moć imaju riječi i lingvistički obrasci
 • 9. Roditeljstvo na NLP način
Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije