Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

5 znakova da vam tijelo puca od stresa

5 znakova da vam tijelo puca od stresa

5 znakova da vam tijelo puca od stresa
  • Objavljeno: Subota, 03.10.2015.
  • Broj pregleda: 208
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Povremeni ludi dani na poslu ili u privatnom životu normalna su pojava s kojom se nosimo baš svi. No kada se stresno razdoblje razvlači od ponedjeljka do petka, i tako svaki tjedan, riječ je o ne tako bezazlenoj pojavi koja itekako utječe na vaše tijelo, ali i na vaše zdravlje.

1. Vikend glavobolje

Tijekom neradnih dana tijelo i um ulaze u jedno potpuno drugačije razdoblje. Nagli pad stresa može se odraziti na naše raspoloženje, ali i pokazati u obliku fizičkih simptoma. Jedan od najčešćih je glavobolja. Jaki bolovi u predjelu čeonog režnja ili potiljka te migrene prvi su pokazatelji nagomilavanja stresa.

2. Vrlo jaki menstrualni bolovi

Žene koje u konstantno pod stresom dvostruko su sklonije vrlo bolnim menstruacijama od onih koje nisu svakodnevno napete. Razlog je taj što stres utječe na razinu hormona u organizmu.

Kada se ona poremeti, to osjećamo u obliku grčeva i bolova u križima i to svaku ili svaku drugu mjesečnicu.

Isprobajte ovaj trening za smanjenje menstrualnih bolova!

3. Loš san i neobični snovi

Snovi su znak dubokog i zdravog sna zbog čega se ujutro budimo bolje raspoloženi i odmorniji. No, kada je tijelo pod stresom san postaje plitak i isprekidan. Loš san sa sobom povlači i teške misli i brige zbog čega snovi mogu postati kratki i neobični. Osjetite li ovakve ili slične simptome potrudite se spavati barem 7 do 8 sati dnevno te izbjegavajte kofein i alkohol prije spavanja.

4. Pojačana želja za slatkim

Kada se žarko zaželite čokolade, a pojeli ste je par sati prije, krivicu ne morate odmah baciti na PMS, već na stresan način života.

Istraživanje je otkrilo kako organizam koji je pod stresom potiče žudnju za slatkim više od menopauze i razdoblja prije mjesečnice. Razlog je taj što čokolada potiče lučenje serotonina - hormona ugode i zadovoljstva.

5. Bolovi u trbuhu

Tupi i neobjašnjivi bolovi u trbuhu ili pak želučane tegobe najčešći su simptomi snažnog i kroničnog stresa. Istraživane provedeno na uzorku od 2.000 ispitanika potvrdilo je kako su osobe koje su prolazile kroz najstresnija razdoblja života sjećale brojne tegobe vezane uz trbuhobolju, probavne smetnje i želučane tegobe.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije