Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kada seks boli…

Kada seks boli…

Kada seks boli…
  • Objavljeno: Srijeda, 29.02.2012.
  • Broj pregleda: 8.297
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Suhoća vagine je najčešća bolna nuspojava kod žena kojima su uklonjeni jajnici, kao i kod onih koje prolaze kemoterapiju ili uzimaju lijekove kao što su tamoksifen, raloksifen i inhibitori aromataze. Suhoća vagine također može biti posljedica menopauze zbog pada razine estrogena. Atrofični vaginitis se liječi uzimanjem estrogena. Predstavlja veliki problem ženama s rakom dojke jer u njihovu terapiju ne smije biti uključeno uzimanje estrogena.

Sluznica vagine u jako kratkom rezdoblju, od tri do šest mjeseci, postaje tanka i suha, a rodnica sve manje elastična, što uzrokuje bolan seks. Stručni naziv za ovu pojavu jest atrofični vaginitis, koji se često javlja i u doba postmenopauze. Posljedica atrofičnog vaginitisa je često urinarna infekcija što dovodi do otežanog mokrenja, praćenog iritacijom.

Najčešća posljedica atrofičnog vaginitisa je bolan seks, suhoća, peckanje, svrbež, bol, krvarenje nakon odnosa i bijeli iscjedak neugodnog mirisa. Ohrabrujuće je da se u kratkom vremenu, od tri do šest mjeseci, lokalnom upotrebom krema na bazi estrogena, ta tegoba može ublažiti. Estrogen tkivo pomlađuje. Nažalost, žene s rakom dojke ne smiju upotrebljavati ovakve vrste krema jer se, bez obzira na lokalnu upotrebu, dio estrogena iz kreme apsorbira u krvotok.

Aktivan seksualan život može pomoći jer se tijekom odnosa poboljšava cirkulacija na području vagine, što održava njeno tkivo zdravim. Međutim, nemaju svi seksualnog partnera. Stručnjaci savjetuju upotrebu prirodnih ulja, najbolje maslinovog, koje može ublažiti nelagodu tijekom spolnog odnosa te čak istovremeno i liječiti suhoću, iritaciju, svrab, žarenje i bol. Međutim, ulje ne može vratiti vaginalni pH na normalnu razinu kao ni promijeniti strukturu tkiva. Ako se ne liječi, atrofični vaginitis može dovesti do ozbiljnih problema kao što su krvarenje, otežano mokrenje, infekcije mjehura i izrazito bolan spolni odnos.

Najvažnije je shvatiti da je atrofični vaginitis najčešći simptom menopauze. Mnoge žene koje prolaze ili su već prošle menopauzu, imaju barem neki stupanj atrofičnog vaginitisa. Međutim, ne žele potražiti liječničku pomoć jer to shvaćaju kao nešto bezopasno. Pravilno liječenje će olakšati simptome, barem u određenoj mjeri. Također se pojavljuje tijekom imunološkog poremećaja,nakon kemoterapije, trudnoće ili za vrijeme dojenja. Tretmani su dostupni i važno je razgovarati s liječnikom kako biste pronašli tretman koji vam najbolje odgovara. Također postoje kreme koje su hidratantne i ne sadrže estrogen za žene s rakom dojke.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije