Plan prehrane za uravnoteženje hormona - V dio

Plan prehrane za uravnoteženje hormona - V dio

Plan prehrane za uravnoteženje hormona - V dio
  • Objavljeno: Srijeda, 14.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zaštita antioksidansima

Svakodnevna istraživanja pokazuju blagotvornost vitamina i minerala, osobito onih koji su poznati kao antioksidansi. Antioksidansi se bore protiv oštećenja stanice uslijed slobodnih radikala, što je jedan od ključnih mehanizama koji dovodi do kroničnih bolesti kao što su bolesti srca, mrena, degeneracija mišića i mnoge vrste raka.

Slobodni radikali su visokoreaktivne nestabilne molekule koje su izgubile jedan elektron i agresivno traže njegovu zamjenu - proces koji u tijelu oštećuje sve, od DNK do kolagenog sloja kože. Ne može se potpuno izbjeći djelovanje slobodnih radikala, jer su oni nusproizvod normalnog rada metabolizma. Stvaraju se u tijelu kad, primjerice, molekule masnoće reagiraju s kisikom u procesu sličnom onome uslijed kojeg masnoća užegne ili željezo zahrđa. No, slobodni radikali također nastaju zbog izloženosti ozonu, duhanskom dimu, ispušnim plinovima automobila, kemikalijama koje se dižu u zrak iz novih sagova te drugim zagađivačima. Izlaganje zračenju, insekticidima i pretjeranim količinama sunčevog svjetla također može potaknuti stvaranje slobodnih radikala. Oštećenja koja stvaraju slobodni radikali rezultiraju upalom stanice i ispuštanjem prevelike količine "loših" eikosanoida, za koje je poznato da sudjeluju u nastanku gotovo svih poznatih bolesti.

Tijelo je stvoreno tako da se bori protiv oštećenja izazvanih slobodnim radikalima na jednak način kao što se imunološki sustav bori protiv virusa i bakterija. Jedan mehanizam kojim se tijelo brani od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima jest popravljanje oštećenja nakon što je nastalo. Drugi je takav mehanizam "praćenja" slobodnih radikala prije nego učine štetu na način da se doda elektron koji im je potreban prije nego ga zgrabe iz osjetljivog tkiva. Upravo je to zadaća antioksidanasa kojih ima u većim količinama u svježem voću i povrću, osobito onom svjetlijih boja. Količina antioksidanasa u nekom voću, povrću, žitaricama ili izvoru bjelančevina ovisi o tlu na kojem je uzgojeno ili tlu s kojeg potječe namirnica iz koje se dobiva. Organski uzgojeno voće i povrće, koje se bere i jede kad je zrelo, sadrži najveću količinu antioksidanasa i minerala.

Hrana je najbolji izvor antioksidanasa. Antioksidansi djeluju u sinergiji - jači su kad su u međusobnoj ravnoteži te u ravnoteži s ostalim hranjivim tvarima s kojima se prirodno pojavljuju zajedno. Međutim, ako se dnevno ne konzumira pet porcija voća i povrća, dodaci prehrani mogu pružiti znakovitu zaštitu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije