"Burbon i Borovnice" na Instagramu: Natašina priča o veganstvu i ljubavi prema hrani

"Burbon i Borovnice" na Instagramu: Natašina priča o veganstvu i ljubavi prema hrani

"Burbon i Borovnice" na Instagramu: Natašina priča o veganstvu i ljubavi prema hrani
  • Objavljeno: Petak, 07.07.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Burbon i Borovnice

Bilo da ste kulinarski entuzijast, strastveni gurman, svejed, vegetarijanac ili vegan, vrlo je vjerojatno da ste naišli na fotografije i recepte Nataše Rajčević, sad već etablirane influencerice, koja se krije iza Instagram profila Burbon i borovnice. Ona je simpatična food blogerica i stilistica koja se protiv predrasuda o veganstvu bori vlastitim primjerom i zanimljivim kombinacijama okusa raznolikih, ukusnih i vrlo fotogeničnih plant based jela.

Na Natašinom Instagramu i web stranici mogu se pronaći recepti za jela različitih kategorija, od tradicionalnih do internacionalnih, uključujući i slastice koje, kako sama kaže, obožava veganizirati ako već nisu veganske. Osim što prilagođava klasične recepte svojem stilu života, Nataša smišlja i vlastite kombinacije i tako prenosi svoju kreativu na šarene tanjure bez trunke grižnje savjesti prema životinjama. U razgovoru nam je otkrila kako je počela s veganstvom i s kojim izazovima se susreće u pripremi hrane, a podijelila je s nama i svoj recept za veganski bolognese.

Možeš li nam reći nešto o sebi i o pozadini tvojeg veganskog načina života? Koliko si dugo već veganka i što te motiviralo da prijeđeš na taj način prehrane?

Ja u šali volim reći kako sam ja baš predviđena da budem veganka. Još sam kao mala odbijala jesti meso, uvijek sam ga skrivala ispod komadića salate ili krumpira.

Nikada nisam vidjela ništa privlačno u tom okusu, ali sam tek u srednjoj školi počela više razmišljati o tome i samostalno donositi odluke o tome što jedem. Nisam jela crveno meso, samo perad i ribu i nekako sam smatrala da je to dovoljno. Uzmite u obzir da tad nije postojalo toliko informacija koliko postoji danas, niti sam znala puno o veganstvu, niti razmišljala o mliječnoj industriji na takav način. Kako su mi informacije postajale dostupnije, tako sam sve više shvaćala da ne mogu sudjelovati u nepotrebnoj eksploataciji živih bića samo zato što volim okus sira ili ribe i to je bilo to. Već nekih 10 godina sam veganka i danas ne mogu zamisliti da živim drugačije.

Kada se rodila ljubav za kuhanjem? Je li kreativa i ljubav za kuhanjem počela u istraživanju veganstva ili si tu ljubav gajila i ranije?

Ja sam odrasla s dvije mlađe sestre i samohranom majkom koja je radila, tako da sam kuhati počela zaista rano. Uvijek sam uživala u tome, ali tek mi se s biljnom kuhinjom otvorio cijeli jedan novi svijet okusa i namirnica. Htjela sam da moja prehrana bude raznovrsna i da od hrane dobivam sve što mi treba, puno sam istraživala i eksperimentirala i tako otkrivala neki svoj vlastiti stil kuhanja.

Koje su, po tvom mišljenju, najveće predrasude u vezi s veganskom kuhinjom i kako se boriš protiv njih?

Pa ljudi najčešće misle da veganima fali proteina i da nitko tko radi neki fizički posao ne može biti vegan. Uz proteine, sve jako brine željezo ili B12. Što je stvarno malo smiješno budući da velik broj stručnih i relevantnih studija koje dokazuju da je biljna, cjelovita prehrana, zapravo, najidealnija za ljudsko tijelo.

Također, veganstvo se neopravdano smatra strašno skupom prehranom. Mislim, danas je sva hrana strašno skupa, ali cjelovite namirnice biljnog podrijetla kao što su mahunarke ili sezonsko povrće svakako ne spadaju u tu kategoriju.

Protiv predrasuda se uvijek najbolje boriti vlastitim primjerom. U mom su slučaju to moji recepti. Uz činjenicu da sam poprilično zdrava osoba kojoj definitivno ne fali proteina.

Smatraš li da Hrvatska zaostaje u praćenju trendova plant based prehrane što se tiče dostupnosti namirnica, veganskih opcija u restoranima ili veganskih restorana? Misliš li da ima dovoljno veganskih restorana u Hrvatskoj?

Vidim ogromnu razliku u odnosu na prije nekoliko godina. Supermarketi su prepuni veganskih opcija - od burgera do biljnih mlijeka svih mogućih vrsta. Jako puno brendova, što stranih, što hrvatskih, izbacuje svoju liniju plant based proizvoda. Tako da mislim da je danas ponuda izvrsna, stvarno se ne možemo žaliti.

Restorani tu, nažalost, malo zaostaju. Još uvijek postoji velik broj ugostitelja koji veganskom opcijom smatraju povrće na žaru i pomfrit. Ako i uspijete naći vegansku opciju to su uglavnom burgeri ili neka vrsta fast fooda.

Što se tiče broja restorana, tu se stvari mijenjaju, ali ipak malo sporije. Zagreb je, recimo, u zadnjih nekoliko godina dobio par fenomenalnih mjesta gdje možete pojesti smisleno, ukusno i uravnoteženo vegansko jelo. Nadajmo se da je to trend koji će se nastaviti.

Kompletno veganskih restorana nema ni približno dovoljno, valjda ih mogu nabrojati na prste jedne ruke. I ovi koji postoje se uglavnom baziraju na fast food-u. Nema ništa loše u tome, ali meni osobno fale mjesta u kojima se o namirnicama ipak malo više razmišlja. No, možda sam ja samo malo razmažena, bitno je da idemo na bolje.

Je li ti draže prilagođavati klasične recepte veganskom načinu prehrane ili ti je izazovnije smišljati ih sama? Koji su tvoji najdraži recepti iz te dvije kategorije?

Svakako ovo drugo. Nema ništa loše u tradicionalnoj hrani, osobno mi je veliki gušt veganizirati sarme ili burek sa sirom, ali ja se ipak malo drugačije hranim većinu vremena tako da puno više volim kombinirati stvari iz svoje glave.

Iz prve kategorije bih odabrala bolonjez, a iz druge bilo koji recept koji uključuje miso pastu i sojin umak.

Koje je neveganske sastojke, prema tvojem iskustvu, najteže zamijeniti u veganskoj verziji recepta?

Ja na to ne gledam na takav način. Nikada nisam razmišljala s čim bih nešto zamijenila. Jednostavno recept prilagodim namirnicama s kojima radim.

Vjerujem da veganski slastičari trebaju malo više razmišljati o tome, slastičarstvo je kategorija za sebe. Ja se i tu držim jednostavnosti, tako da nikada nisam naišla na nešto što ne mogu izvesti. Veganizirala sam krempite, to mi je dovoljno.

Baviš li se kuhanjem profesionalno ili ti je to i dalje samo hobi? Kakvi su ti planovi u tom pogledu? Jesi li razmišljala o vlastitoj knjizi recepata ili online platforme zadovoljavaju tvoje sadašnje ambicije? Vidiš li se možda u ugostiteljstvu?

Kuhanjem se ne bavim profesionalno u smislu da radim u kuhinji, ali ne mogu reći ni da mi je samo hobi s obzirom na to da živim od svoje online platforme i nekih drugih stvari vezanih direktno uz hranu. Kuharica je nešto što bih baš jako htjela, no još nisam smogla hrabrosti da se sama uhvatim u koštac s time. To je definitivno nešto čemu težim. Osim toga, jako volim i radionice i razne online edukacije i definitivno bih se htjela još više posvetiti tome.

Što se ugostiteljstva tiče, bilo bi prekrasno imati svoj mali restorančić u kojem ću svaki dan kuhati druga sezonska jela i družiti se s ljudima, ali poznajem previše i kuhara i vlasnika restorana da znam da taj posao ne treba romantizirati i da je kod nas nažalost nešto tako jako teško održivo.

Ali tko zna, nikad ne reci nikad…

Veganski bolognese

Sastojci:

  • 1 veliki luk
  • 1 velika mrkva
  • 1 crvena paprika
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1.5 dcl vina (crnog ili bijelog)
  • 600 g sjeckane rajčice (cca 2 konzerve)
  • 3 režnja češnjaka
  • 400 g svježeg tofua
  • 0.75 l povrtnog temeljca
  • 2 lovorova lista
  • žličica šećera
  • 2 žlice sojinog umaka
  • maslinovo ulje
  • sol, papar, crvena dimljena paprika, muškatni oraščić, ružmarin (po ukusu)

Priprema:

Tofu ocijedite i smrvite rukama. U širokoj posudi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte na sitno sjeckani luk, mrkvu i papriku. Pirjajte 15ak minuta i po potrebi dolijevajte malo vode. Kad je povrće mekano, stavite usitnjeni tofu, češnjak, koncentrat rajčice i sojin umak pa pustite minutu, dvije da malo zamiriši. Sad dodajte vino i kuhajte još 2 minute. Dodajte lovorov list, sjeckanu rajčicu, povrtni temeljac i žličicu šećera. Dovedite do vrenja, smanjite vatru, začinite po želji ( muškatni oraščić, dimljena paprika, ružmarin, chilli….) i kuhajte najmanje sat vremena. Povremeno promiješajte i po potrebi dolijevajte malo vode (ili temeljca). Kad postignete željenu gustoću , probajte umak i po potrebi doradite začinima. Poslužite uz omiljenu kuhanu tjesteninu.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije