Zašto je mediteranska kuhinja najzdravija?

Zašto je mediteranska kuhinja najzdravija?

Zašto je mediteranska kuhinja najzdravija?
  • Objavljeno: Utorak, 13.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Mnogobrojna istraživanja su potvrdila dugovječnost stanovništva koje se hrani mediteranskim načinom prehrane. istim istraživanjima, potvrđeno je da stanovnici južnog dijela Europe puno rjeđe obolijevaju i umiru od krvožilnih bolesti nego stanovnici kontinentalnog dijela Europe, a taj razmjer je još izraženiji u odnosu na SAD.

Zapadni način prehrane karakterističan je po izobilju kalorija, brzoj hrani, crvenom mesu, zasićenim masnoćama i visokoj razini kolesterola u krvi. Mediteranska prehrana je potpuna suprotnost. Ovdje riba zamjenjuje meso, maslinovo ulje margarin, koristi se obilje voća i povrća te se piju umjerene količine vrlo zdravog crnog vina. Takva hrana ima puno manje kalorija, a osigurava mnogo vitamina, antiokisdansa (β-karoten, vitamin E, polifenoli) te omega 3 masnih kiselina.

Jedna od osnovnih komponenata mediteranske prehrane je maslinovo ulje. Njegova ljekovitost se krije u tome što je njegov glavni sastojak oleinska kiselina. Za razliku od kiselina prisutnih u većini drugih ulja (npr. palmitinska i stearinska kiselina), oleinska kiselina je monozasićena masna kiselina te pokazuje veliku otpornost na proces oksidacije, što znači da će se maslinovo ulje puno sporije zasititi štetnim tvarima koje nastaju oksidacijom što je od iznimne važnosti za ljusko zdravlje. Također, redovito konzumiranje maslinovog ulja dovodi do smanjenja razine kolesterola u krvi.

Zamjena crvenog mesa ribom je još jedna od prednosti mediteranske kuhinje. Riba je bogata omega 3 masnim kiselinama koje su bitne za rast i razvoj djece, smanjuju razinu kolesterola i ukupnih masnoća u krvi, jako važe u prevenciji od infarkta, a korisne su i u liječenju psorijaze i ostalih kožnih bolesti poput atopijskog dermatitisa, te kod raznih upalnih procesa. Skoro sve ostale namirnice ne sadržavaju omega 3 masne kiseline pa je konzumiranje ribe izrazito važno.

Znamo da je i pizza jedna od okosnica mediteranske prehrane. Je li onda i pizza zdrava? Na sreću, odgovor na ovo pitanje je: da, pizza je zdrava na određeni način. Pitate se kako je to moguće? Zbog velike količine rajčice koju sadrži, pizza se može ubrojiti u zdrave namirnice. Rajčica u sebi sadrži pigment likopen koji djeluje kao antioksidans, štiti od srčanog udara i blagonaklono djeluje na zdravlje prostate. Likopen se oslobađa tek prilikom kuhanja rajčice, pa ga u pizzi možemo naći u zadovoljavajućoj količini, dok svježa rajčica ne oslobađa ovaj dragocjeni pigment.

Prehrana bogata voćem i povrćem osigurava i velike količine vitamina i minerala. Vrlo važnu ulogu ima vitamin C koji nikako ne manjka osobama koje se hrane ovom vrstom prehrane, a odavno je poznato da on djeluje kao antioksidans te jača obrambeni sustav organizma.

A kakav je to obrok bez dobre kapljice? Mediteranska kuhinja je poznata i po konzumiranju crnog vina. Preporučljiva količina od 1-2 čaše dnevno povoljno djeluje na zdravlje, budući da sadržava polifenole koji djeluju kao jedni od najsnažnijih antioksidansa te usporavaju zgrušavanje krvi, a tako se i smanjuje opasnost od srčanog udara.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije