Ovo su nevjerojatne zdravstvene prednosti zobi!

Ovo su nevjerojatne zdravstvene prednosti zobi!

Ovo su nevjerojatne zdravstvene prednosti zobi!
  • Objavljeno: Četvrtak, 09.09.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Zob se smatra jednom od najzdravijih žitarica na svijetu. Osim što ne sadrži gluten, odličan je izvor brojnih vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa. Istraživanja pokazuju da zob i zobene pahuljice imaju brojne zdravstvene prednosti, kao što su pomoć pri gubitku težine, snižavanje razine šećera u krvi i smanjeni rizik od srčanih bolesti.

Zob nutritivni sastav

Zob i zobene pahuljice su dobar izvor ugljikohidrata i vlakana. Pola šalice (oko 78 grama) suhe zobi sadrži:

  • 51 gram ugljikohidrata
  • 13 grama proteina
  • 5 grama masti
  • 8 grama vlakana
  • 303 kalorije
  • mangan: 191% PU
  • fosfor: 41% PU
  • magnezij: 34% PU
  • bakar: 24% PU
  • željezo: 20% PU
  • cink: 20% PU
  • folati: 11% PU
  • vitamin B1 (tiamin): 39% PU
  • vitamin B5 (panteonska kiselina): 10% PU

Osim toga, sadrži i manje količine kalcija, kalija, vitamina B6 (piridoksin) i vitamina B3 (niacin).

Zašto je zob dobra za zdravlje?

1. Bogata je antioksidansima

Zrna cjelovite zobi bogata su antioksidansima i korisnim biljnim spojevima koji se nazivaju polifenoli. Zob sadrži avenantramide, jedinstvenu skupinu antioksidansa koji se isključivo mogu pronaći u zobi. Avenantramidi mogu pomoći u snižavanju razine krvnog tlaka, pomažu širenju krvnih žila, što dovodi do boljeg protoka krvi i imaju protuupalno djelovanje. U zobi možemo pronaći i ferulinsku kiselinu, koja je također vrlo važan antioksidans.

2. Sadrži beta glukan

Zob sadrži velike količine beta glukana, vrste topljivih vlakana čiju su učinkovitost pokazala brojna istraživanja. Beta glukan pozitivno utječe na zdravlje srca, regulira razinu šećera u krvi i jača imunološki sustav, a koristi se kao dodatna pomoć u liječenju brojnih bolesti.

3. Štiti od bolesti srca

Bolesti srca su vodeći uzrok smrti u svijetu, a jedan od glavnih čimbenika rizika je visoki kolesterol u krvi. Mnoga istraživanja su pokazala da je beta glukan u zobi učinkovito smanjuje razinu ukupnog i lošeg (LDL) kolesterola. Beta glukan može povećati izlučivanje žuči bogate kolesterolom, čime se smanjuje cirkulirajuća razina kolesterola u krvi.

4. Sprječava dijabetes

Dijabetes tip 2 je uobičajena bolest koju karakterizira značajno povišen šećera u krvi. Zob može pomoći u snižavaju razine šećera u krvi, pogotovo kod osoba koje imaju pretjeranu težinu ili dijabetes tip 2. Ovi učinci se uglavnom pripisuju visokom sadržaju vlakana koja formiraju gusti gel, čime odgađaju pražnjenje želuca i apsorpciju glukoze u krv.

5. Pomaže mršavljenju

Zob i zobene pahuljice nisu samo ukusna hrana za doručak, već su i vrlo zasitni. Konzumiranje zobene kaše i zobenih pahuljica može pomoći pri unosu manje kalorija i, samim time, mršavljenju. Beta glukan u zobi pomaže povećati osjećaj sitosti i potaknuti oslobađanje peptida YY, hormona koji se proizvodi u crijevima. Istraživanja su pokazala da taj hormon dovodi do smanjenja unosa kalorija i može smanjiti rizik od pretilosti.

6. Može smanjiti rizik od astme u dječjoj dobi

Astma je najčešća kronična bolest kod djece. Mnogi znanstvenici smatraju da prerano uvođenje čvrste hrane može povećati rizik od razvoja astme i drugih alergijskih bolesti kod djece. Međutim, studije pokazuju da se to ne odnosi na svu čvrstu hranu. Prema jednom istraživanju, hranjenje dojenčadi zobenom kašom povezano je sa smanjenim rizikom od dječje astme.

Vezani sadržaj:

Najnovije

Najčitanije