Isprobajte najzdravije namirnice za rujan!

Isprobajte najzdravije namirnice za rujan!

Isprobajte najzdravije namirnice za rujan!
  • Objavljeno: Subota, 04.09.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Rujan je mjesec u kojem dozrijeva razno voće i povrće. Lijepo vrijeme i malo padalina paše mnogim biljkama pa je rujanski stol nerijetko prepun slasnih sezonskih plodova. Posebno su sretni oni koji imaju mali vrt ili voćnjak pa svakodnevno mogu konzumirati svježe plodove.

Sezonskih namirnica u rujnu je mnogo, a ovo su najzdravije i najpopularnije namirnice koje biste svakako trebali uvrstiti u svoju prehranu, barem tijekom ovog mjeseca.

Sezonsko povrće u rujnu

Tikvice

Tikvice sadrže malo zasićenih masti i jako malo kolesterola i natrija. Dobar su izvor tiamina, niacina i pantotenske kiselina. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, proteina, vitamina A, C, B6, folne kiseline, željeza, magnezija, fosfora, cinka, bakra i mangana. Tikvice nisu intenzivnog okusa, slažu se s gotovo svim namirnicama i jednostavne su za pripremu.

Isprobajte recept za lagani složenac s tikvicama!

Kupus

Kupus sadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor tiamina, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i kalija. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline i mangana. Možemo ga jesti sirovog ili kuhanog, ali se dužim kuhanjem značajno smanjuje vrijednost nutritivnih tvari.

Krastavci

Sadrže malo zasićenih masti i jako malo kolesterola i natrija. Dobar su izvor vitamina A, pantotenske kiseline, magnezija, fosfora i mangana. Odličan su izvor vitamina C, K i kalija. Krastavce najčešće jedemo svježe kao salatu, ali u njihovoj pripremi bez straha možete eksperimentirati.

Pripremite domaći tzatziki umak

Patlidžan

Patlidžan sadrži jako malo zasićenih masti, kolesterola i natrija. Dobar je izvor vitamina C, K, tiamina, niacina, vitamina B6, pantotenske kiseline, magnezija, fosfora i bakra. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, folne kiseline, kalija i mangana.

Otkrijte koji su najbolji recepti s patlidžanom!

Radič

Sadrži malo zasićenih masti i jako malo kolesterola. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina B6, pantotenske kiseline, željeza, magnezija, fosfora i cinka. Odličan je izvor vitamina C, E, K, folne kiseline, kalija, bakra i mangana. Radič je pomalo gorkastog okusa, stoga se odlično slaže uz voće.

Mahune

Sadrže malo natrija i jako malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar su izvor proteina, tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, kalcija, magnezija, fosfora, kalija i bakra. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, folne kiseline i mangana. Mahune možete pripremati na razne načine, kao salatu, juhu ili variva.

Kukuruz

Kukuruz je u rujnu najpristupačniji. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, folne kiseline, fosfora, vitamina C i magnezija. Kukuruz najčešće jedemo kuhan ili s roštilja. No, kukuruz možete pripremati na razne načine, a odličan je za pripremu kremastih juha.

Isprobajte top 5 recepata s kukuruzom!

Sezonsko voće u rujnu

Jabuke

Sadrže jako malo zasićenih masti, kolesterola i natrija. Odličan su izvor dijetalnih vlakana i vitamina C. Jabuke su ukusne same po sebi, ali ih možete koristiti u pripremi raznih jela.

Pripremite smoothie od naranče i jabuke!

Šljive

Sadrže jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A i K, odličan su izvor vitamina C. Šljive su ukusne same po sebi, bez ikakvih dodataka. Odlično se slažu uz zobene pahuljice i cimet.

Otkrivamo koji su najbolji recepti sa šljivama.

Grožđe

Grožđe sadrži jako malo zasićenih masti, kolesterola i natrija. Odličan je izvor vitamina C i K. Grožđe je sada najzdravije jer sadrži puno manje pesticida koji škode zdravlju.

Kruške

Kruške sadrže jako malo zasićenih masti, kolesterola i natrija. Odličan su izvor vitamina C i dijetalnih vlakana. Kruške su zahvalne u pripremi deserata jer se slažu s gotovo svim vrstama voća i začina.

Smokve

Smokva sadrži jako malo zasićenih masti, kolesterola i natrija. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina B6, K, E, mangana i kalija. Smokve su sada najukusnije pa je pravo vrijeme za pripremu jela sa smokvama.

Kesteni

Sadrže malo zasićenih masti i jako malo kolesterola i natrija. Dobar su izvor vitamina C i bakra, a odličan izvor mangana. Kesteni sa žara su prava poslastica.

Saznajte koji su najbolji recepti s kestenima.

Lješnjaci

Sadrže jako malo kolesterola i natrija. Dobar su izvor vitamina E i bakra, a odličan izvor mangana. Lješnjaci će popraviti okus svakom jelu.

Isprobajte recept za domaći namaz od lješnjaka i kakaa!

Orasi

Orasi sadrže jako malo kolesterola i natrija. Dobar su izvor bakra, a odličan izvor mangana. Orasi su jedan od najboljih izvora omega 3 masnih kiselina koje su neophodne za održavanje zdravlja srca i krvnih žila. Orasi se odlično slažu uz ostale vrste voća, a odlični su i za pripremu deserata.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije