Izbjeljivanje zubi sodom bikarbonom

Izbjeljivanje zubi sodom bikarbonom

Izbjeljivanje zubi sodom bikarbonom
  • Objavljeno: Nedjelja, 07.12.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Soba bikarbona se može koristiti za uklanjanje mrlja s površine zubi, odnosno cakline. Zubi tada postaju bjelji i svjetliji. Četkanjem zubi sodom bikarbonom ćete ukloniti mrlje uzrokovane ispijanjem kave, čajeva, sokova, žvakanjem duhana i pušenjem. Kada se soda bikarbona pomiješa s vodom, dolazi do oslobađanja slobodnih radikala. Oni tada razgrađuju molekule koje uzrokuju mrlje na zubima.

Što je soda bikarbona?

Soda bikarbona je naziv koji se često upotrebljava za natrijev bikarbonat.

Zašto je soda bikarbona dobra za pranje zubi?

Postoje brojni razlozi zbog kojih je soda bikarbona dobar izbor za pranje zubi. Prije svega, soda bikarbona će polirati zube i dati im bjelinu. U isto vrijeme će ukloniti loš zadah. Pristupačna je i može se koristiti u različite svrhe. U usporedbi s drugim izbjeljivačima zubi, soda bikarbona je najjeftinija i jedna kutijica se može koristiti za više od 100 pranja.

Saznajte što zubi govore o vašem zdravlju!

Koje su prednosti pranja zubi sodom bikarbonom?

Najveća prednost pranja zubi sodom bikarbonom je uklanjanje mrlja i plaka sa zubi. Soda bikarbona će ukloniti nakupine plaka koji doprinosi propadanju zubi. Povremeno korištenje sode bikarbone se preporuča za cjelokupno zdravlje usne šupljine.

Kako prati zube sodom bikarbonom?

Važno je da zube sodom bikarbonom ne perete više od 2 puta tjedno kako ne biste oštetili caklinu.

Namočite četkicu vodom i umočite ju u sodu bikarbonu. Tako ćete biti sigurni da se soda bikarbona prilijepi za četkicu. Četkajte zube oko 2 minute i dobro isperite.

Četkanje zubi sodom bikarbonom će možda uzrokovati osjećaj žarenja. Ako taj osjećaj postane nepodnošljiv, trebate odmah prestati i dobro isprati usnu šupljinu vodom.

Sodu bikarbonu možete pomiješati i s pastom za zube. Postupak četkanja i ispiranja je isti. Znači, četkajte 2 minute i dobro isperite.

Pročitajte zašto zdravi zubi znače zdravo tijelo!

Koji su nedostaci pranja zubi sodom bikarbonom?

Iako je soda bikarbona prirodno sredstvo za izbjeljivanje zubi, postoje neke negativne strane redovitog pranja zubi sodom bikarbonom.

Najveći nedostatak je taj što je soda bikarbona jako abrazivno sredstvo pa prekomjernim korištenjem možete oštetiti caklinu. Oštećenje cakline vaše zube može učiniti osjetljivijima i povećati rizik od nastanka karijesa. Šteta je nepovratna i može se s vremenom dodatno pogoršati.

Drugi nedostatak je taj što soda bikarbona ne ubija sve bakterije, a za prevenciju karijesa je potrebno uništiti bakterije u ustima, zbog čega ćete i dalje trebati zube prati pastom za zube.

Ako imate trajne navlake, ne biste trebali koristiti sodu bikarbonu jer ona može uzrokovati ispadanje navlaka i nastanak još tamnijih mrlja.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije