Acerola - bogat izvor prirodnog vitamina C

Acerola - bogat izvor prirodnog vitamina C

Acerola - bogat izvor prirodnog vitamina C
  • Objavljeno: Utorak, 21.02.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Majka i dijete

Acerola je karakteristična biljka Južne i Centralne Amerike, Teksasa i Floride. Uspijeva u toplijoj klimi, predstavlja grmastu ili manju drvenastu biljku koja cvijeta kao bijelo-ružičasti petolisni cvijet, a zreli plodovi izgledaju kao trešnja, svijetlocrveni plod veličine 1-2 cm.

Acerola je jedan od najbogatijih izvora vitamina C u prirodi jer sadrži od 1000 mg do 4500 mg vitamina C na 100 g svježeg ploda. To je 32 puta više od ploda naranče, odnosno 40 puta više od ploda limuna.

Plod acerole uz vitamin C sadrži i mnoge druge sastojke korisne za organizam - vitamine A, B1, B2, B3 (niacin), kalcij, željezo, bioflavonoide, fosfor, kalij, magnezij, cink i pantensku kiselinu. Sadrži i šećere dekstrozu, fruktozu i saharozu. Neke analize pokazuju da acerola u svom sastavu ima proteine, biljna vlakna, masti i masne kiseline.

U tradicionalnoj medicini acerola se stoljećima upotrebljavala za tretman anemije, prehlade i gripe, kod dizenterije i tresavice, za bolji rad srca, kod visoke razine kolesterola, kod narušene funkcije jetre, kod reumatizma, tuberkuloze, kod zacjeljivanja rana,  proljeva i urinarnih infekcija.

Američki indijanci su acerolu koristili kao tonik za revitalizaciju i jačanje snaga organizma prije no što bi išli u borbu.

Acerola predstavlja snažan antioksidant jer zahvaljujući svojim oksidacijskim svojstvima neutralizira takozvane slobodne radikale koji se stvaraju u našem organizmu, a jako su štetni jer uništavaju skoro sva tkiva (stanice) i narušavaju njihovu funkciju. Na taj način vitamin C štiti organizam od stanja koji se zove oksidacijski stres (stanje kod kojeg u organizmu ima više slobodnih radikala nego antioksidanata).

Vitamin C sudjeluje u sintezi kolagena, karnitina, te nekih neurotransmitera. Ubrzava oralnu apsorpciju željeza i snaži imunološki sustav. Djeluje zaštitno i na kapilare.

Povećana potreba za vitaminom C postoji i pri povišenoj tjelesnoj temperaturi, kod zaraznih bolesti, sklonosti krvarenju, hemodijalizi, kod anemija zbog nedostatka željeza, kod rana i opeklina koje sporo zarastaju, kod jednolike ishrane, naročito u proljeće i zimi, kod umora i kod dijetalne ishrane siromašne vitaminom C.

Vitamin C je neophodan za jačanje imuniteta, posebno u zimskom periodu, kada smo podložni prehladi i gripi. Osobito je koristan kod osjetljive populacije kao što su djeca, trudnice i starije osobe. Sudjeluje u velikom broju metaboličkih procesa u organizmu.

Ne  proizvodi se u našem organizmu i zato ga čovjek mora unositi hranom ili nadomjescima prehrane u različitim oblicima kao što su i ACEROLA ALKALOID tablete za žvakanje prirodnog vitamina C - ACEROLA ALKALOID, namijenjene djeci (40 mg) i odraslima (180 mg).

ACEROLA ALKALOID - prirodan vitamin C u tableti ugodnog okusa jagode, odnosno naranče bez dodanog šećera.

ACEROLA ALKALOID® za djecu 40 mg tablete za žvakanje

Namijenjene su za prevenciju nedostatka vitamina C te povećane potrebe organizma za vitaminom C dječje populacije od 3 do 11 godina u dozi od 1 tablete od 40 mg na dan, te djece starije od 11 godina u dozi od 2 tablete dnevno. Acerola tablete za žvakanje su pravi prirodni proizvod ugodnog okusa jagode, ne sadrže šećer i umjetna sladila, ne oštećuju dječje zube i ne stvaraju karijes. Sadrže 100 % prirodan vitamin C u obliku praha acerole. Pakovanje sadrži 30 tableta, a zaštitu vitamina C od vlage osigurava tvar za sušenje u obliku bijelog cilindra koja se nalazi unutar pakovanja, a koja se ne smije progutati ili žvakati.

 

ACEROLA ALKALOID® 180 mg tablete za žvakanje

Namijenjene odraslima i djeci starijoj od 14 godina. Preporuča se uzimanje 1 tablete dnevno za prevenciju nedostatka vitamina C. Tablete su ugodnog okusa naranče te također ne sadrže šećer. Pakovanje sadrži 30 tableta, a zaštitu vitamina C od vlage osigurava tvar za sušenje u obliku bijelog cilindra koja se nalazi unutar pakovanja, a koja se ne smije progutati ili žvakati.

Više informacija: www.vitaminc.hr

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije