Biciklizam - krenite u prirodu, trošite kalorije i zabavite se!

Biciklizam - krenite u prirodu, trošite kalorije i zabavite se!

Biciklizam - krenite u prirodu, trošite kalorije i zabavite se!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 20.04.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vrste bicikla

Ovisno o namjeni, bicikli se bitno razlikuju po konstrukciji, veličini kotača i širini guma, obliku okvira i upravljača,te drugoj dodatnoj opremi. Sportski bicikli su namijenjeni biciklističkim natjecanjima, tipično su izrađeni od lakših i čvršćih materijala, uz minimum dodatne opreme kao što su blatobrani, svjetla i sl. Bicikli za rekreaciju ili za prijevoz,najčešće imaju dodatnu opremu koja čini vožnju udobnijom ili praktičnijom.

Danas su prema razlici u konstrukciji najčešće korišteni sljedeći modeli:

  • gradski bicikl, koji se često proizvodi u muškoj i ženskoj inačici, a razlika je u kutu poprečne cijevi na okviru. Ovi bicikli često imaju dodatnu opremu radi udobnosti vožnje, kao što su blatobrani, svjetla, košara za stvari i sl.
  • Cestovni bicikl, specifičnog savijenog oblika upravljača, najčešće vrlo tankih guma i oslobođen dodatne opreme radi smanjenja težine. Ovi su bicikli najčešće i najbrži, zbog male težine i malog otpora podloge.
  • Brdski bicikli, s ravnim upravljačem, čvrstim kosturom najčešće od cijevi većeg profila nego li cestovni, u većini izvedbi i s prednjim i/ili stražnjim amortizerima koji amortiziraju udarce koji nastaju na neravnim terenima.
  • BMX je specifična izvedba bicikla manjih kotača i jednostavne konstrukcije.

Dobrobiti biciklizma u rekreaciji osim zabave i brzine su toniranje mišića, ubrzavanje metabolizma, što uvjetuje i smanjenje tjelesne težine te oblikovanje tijela.

Za one koji možda ne vole prirodu ili nemaju vremena vrijeme provoditi vani, u zadnje vrijeme se sve više koriste sobni bicikli. Osim svake teretane sad ga posjeduje i većina domaćinstava. Dostupni su i po cijenama a i dosta komforan su način vježbanja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije