Dobrobiti joge

Dobrobiti joge

Dobrobiti joge
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 8.474
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zašto je dobra?

Naučite kako postići optimalno mentalno i fizičko zdravlje. Poze u jogi razvijale su se kroz praksu tisućama godina. Sve više ljudi vjeruje da je joga učinkovit način za učenje kontrole disanja, smanjenje razine stresa, uravnoteženje emocija, rastezanje mišića te uklanjanje bolova u mišićima i zglobovima.

Joga, u stvari, zbog mnogih čimbenika pomaže pri razvoju zdravijeg tijela i smirenijeg uma:

Joga povećava gipkost

Joga ima više od 30 poza koje djeluju na zglobove, uključujući i one koji se vrlo rijetko ili gotovo nikad ne razgibavaju.

Joga podmazuje zglobove, tetive i ligamente

Poze u jogi mogu ojačati tetive i ligamente cijelog tijela. Mnogi entuzijasti fitnesa imaju problema sa istezanjem raznih tetiva, ligamenata i mišića. Prednost joge je u tome što kombinira vježbe istezanja kojima se tijelo savija pomoću međusobno povezanih pokreta. Takve su prirodno povezane poze manje bolne, te rezultiraju većom učinkovitošću.

Joga masira unutrašnje organe u tijelu

Joga je jedina aktivnost koja u potpunosti masira unutrašnje organe i žlijezde. Osoba sa uravnoteženim endokrinim sistemom, koji uključuje hipofizu, štitnjaču, adrenalinsku žlijezdu, gušteraču i spolne žlijezde je uglavnom vesela, energična i jaka. Neuravnoteženi endokrini sistem rezultira depresijom, poremećajem u težini, te visokim stupnjem stresa. Razne poze u jogi rade na pojedinim žlijezdama kako bi im povećali dotok krvi. Uz pomoć takve aktivnosti žlijezde se bolje obskrbljuju kisikom i hranjivim tvarima koje su im potrebne za zdravo funkcioniranje. Redovito vježbanje joge osigurava nesmetan rad žlijezda.

Joga vrši detoksifikaciju

Bavljenje jogom osigurava protok krvi kroz tijelo. Tijelo se opušta i revitalizira dok specifične poze masiraju unutrašnje organe. Uz to što ga hrani, joga također i izbacuje toksine iz tijela. Stoga joga odgađa starenje i vraća energiju.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije