Kako preživjeti trčanje po vrućini?

Kako preživjeti trčanje po vrućini?

Kako preživjeti trčanje po vrućini?
  • Objavljeno: Srijeda, 27.07.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ništa ne ubija volju i želju za trčanjem kao vrućina. Ako počnete prakticirati ove korake, trčanje neće biti tako mukotrpno niti će vaše zdravlje biti ugroženo.

Popijte bočicu vode prije trčanja

Dobra hidratacija je uvijek ključna, a naročito tijekom ljeta. Prije trčanja popijte oko 300ml vode. Ako planirate trčati dulje, onda popijte 500 do 600ml vode. Vodu popijte 30 minuta prije trčanja.

Provjerite zašto je trčanje zdravo!

Nemojte piti previše tekućine

Vodu možete piti i tijekom trčanja, ali nemojte pretjerivati. Postoji velika razlika između pravilne hidratacije i prekomjernog unosa vode. Kako biste bili sigurni da unosite odgovarajuću količinu vode, izvažite se prije i nakon trčanja. Nakon trčanja biste trebali težiti jednako ili manje, a ako ste unijeli previše vode, težit ćete više.

Nemojte brisati znoj

Znojenje je tjelesni mehanizam hlađenja. Ako obrišete znoj, obrisat ćete sve prednosti koje donosi. Sloj znoja na tijelu je zapravo zaštitni sloj koji sprječava prekomjeran rast tjelesne temperature. Ako se bojite i mislite da će temperatura tijela biti previsoka, istuširajte se hladnom vodom prije trčanja.

Smanjite izlaganje suncu

Nosite laganu, prozračnu i svijetlu odjeću. Tako ćete smanjiti izlaganje kože suncu, što znači da ćete se puno sporije zagrijati i neće vam biti vruće.

Saznajte kako se zaljubiti u trčanje!

Pripazite na srčani ritam

Kada trčite po vrućini, nemojte se ustručavati usporiti tempo. Bilo bi dobro nositi mjerač otkucaja srca kako ne biste trčali preintenzivnim tempom. Od broja 180 oduzmite svoje godine i dobit ćete ciljani broj otkucaja srca.

Trčite u jutarnjim ili večernjim satima

Ako se ne pripremate za polumaraton ili maraton, trčite u ranim jutarnjim ili večernjim satima kada je temperatura zraka nešto niža. Ako se pripremate za trčanje na duge staze, ne bi bilo loše povremeno trčati tijekom dana kako biste naučili na koji način se suočiti s velikim vrućinama.

Nemojte konzumirati alkohol

Ako ste započeli s trčanjem tijekom ljeta, svakako smanjite unos alkohola. Zapravo, bilo bi poželjno da ga potpuno eliminirate.

Isprobajte program trčanja za početnike!

Ostanite strpljivi

Dajte si oko 14 dana prilagodbe. Tijelo će naučiti kako se nositi s visokim temperaturama. Počnite polako i trčite kratko. Kasnije povećavajte trajanje i brzinu trčanja. U međuvremenu će tijelo naučiti kako smanjiti broj otkucaja srca i tjelesnu temperaturu i ujedno će naučiti kada povećati lučenje znoja.

Trčite na travi

Travnate površine su uvijek bolje za trčanje zbog smanjenja opterećenja na koljena i zglobove. Obično su nešto hladnije i imaju više zraka, u odnosu na beton iz kojega vrućina dodatno isparava.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije