Detoks pazuha: djeluje li i s kojom namirnicom ga možete napraviti sami

Detoks pazuha: djeluje li i s kojom namirnicom ga možete napraviti sami

Detoks pazuha: djeluje li i s kojom namirnicom ga možete napraviti sami
  • Objavljeno: Srijeda, 15.06.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Zbog velike dileme o povezanosti korištenja antiperspiranata i raka dojke i Alzheimerove bolesti, žene sve češće prisežu za prirodnim dezodoransima. Razlog su aluminij i konzervansi koji se nalaze u većini proizvoda.

S druge strane, Nacionalni institut za rak tvrdi kako ne postoji veza između karcinoma i antiperspiranta, a Alzheimerova udruga izjavljuje da nakon 40 godina istraživanja aluminij ne predstavlja značajan zdravstveni rizik. Znanstvenici govore kako su potrebna kvalitetnija i dublja istraživanja. Ipak, mnogi se odlučuju za prirodnu alternativu zbog drugih čimbenika koje imaju aluminijski spojevi.

Koliko je aluminij štetan?

Aluminij doprinosi kratkotrajnom smanjenju lučenja znoja. Dok dezodoransi bez aluminija samo prekrivaju miris znoja, aluminij blokira znojne žlijezde, privremeno zatvara pore i onemogućuje lučenje znoja iz tijela, zbog čega prirodni spojevi koji nisu na bazi aluminija, često ostavljaju neugodne mirise.

Izlučivanje znoja iz tijela iznimno je važno za reguliranje tjelesne temperature i izlučivanje toksina, što doprinosi zdravlju tijela. Drugim riječima, začepljenje pora na taj način može promijeniti način na koji se znojite te je u tom slučaju potreban detoks pazuha.

Korištenjem agresivnih sredstava poput antiperspiranata može doći do iritacije, upale i oštećenja kožne barijere. Oštećena kožna barijera očituje se kao dehidrirana koža koja svrbi, ljušti se, a često je popraćena izbijanjem nečistoća i beživotnim izgledom. Neki dermatolozi smatraju i kako antiperspiranti mogu poremetiti mikrobiom kože ispod pazuha, koji se može poremetiti kada se kožna barijera upali, što dovodi do prekomjernog rasta specifičnih bakterija. Mikrobiom se vrlo lako može poremetiti, pa je potrebno vratiti ga u ravnotežu.

Što je detoksikacija pazuha?

Ključ detoksa je očistiti sve što bi moglo začepiti pore u pazuhu. U osnovi, potrebno je riješiti se sve prljavštine ispod pazuha, posebno kada svaki dan stavljate dezodorans. Osim čistoće, detoks se provodi u svrhu eliminacije toksina iz tkiva, izbjegavanja neugodnih mirisa i mogućih iritacija.

“Ako prestanete koristiti antiperspirante na bazi aluminija, vaša će koža s vremenom prirodno izbaciti aluminij iz žlijezda znojnica”, objasnio je dermatolog dr. Zeichner, prenosi wellandgood.com. Kada jednom prijeđete s antiperspiranta na prirodni dezodorans, polako se vraća sposobnost znojnih žlijezda. Ukratko, tijelo samo prolazi kroz proces detoksikacije. U danima nakon prestanka primjene antiperspiranta primijetit ćete kako se znojenje povećava, a zatim normalizira na početnu razinu.

Proces detoksikacije pazuha prvo uključuje prestanak upotrebe antiperspiranata. Zatim, kako biste proces učinili učinkovitijim, možete dodati određene proizvode i sastojke za detoksikaciju u svoju rutinu, a u nastavku saznajte kako.

Bentonit glina: kako napraviti detoks kod kuće

Jedan od najboljih sastojaka za detoksikaciju pazuha je jabučni ocat, koji ima prirodna antimikrobna i antifungalna svojstva. Može se kombinirati s drugim aktivnim tvarima kako bi se povećala učinkovitost smanjenja neugodnih mirisa.

Maska za detoksikaciju: Jabučni ocat i glina

- 1 žlica bentonit gline
- 1 do 2 žličice vode
- 1 žličica jabučnog octa

Pomiješajte sve sastojke i nježno nanesite pastu prstima na područje ispod pazuha. Ostavite da djeluje od 5 do 20 minuta. Ako prvi put radite detoks, ostavite 5 minuta pa sa svakim novim detoksom, ovisno o tome kako vaše tijelo reagira, produljite vrijeme. Na kraju isperite pazuhe ili ih prebrišite toplom, vlažnom krpicom.

Ponavljajte ovaj postupak svaki dan sve dok ne primijetite da vaša koža više ne reagira na prirodni dezodorans i da su se smanjili neugodni mirisi. Ako želite ubrzati detoksikaciju, možete dodati i još jedan vrijedan sastojak - soda bikarbonu. Također, pokazalo se da i ugljen ima učinka, ali u tom slučaju se jabučni ocat treba bolje razrijediti s vodom.

Djeluje li zaista detoksikacija pazuha?

Primarni efekt je manja količina znoja, a sami znoj nakon detoksikacije neće toliko neugodno mirisati jer ni bakterije neće rasti. "Rast bakterija je ono što uzrokuje miris, a to se događa kada su vam pore začepljene. Sam znoj zapravo nema miris," objasnio je dermatolog Dr. Zeichner te dodao da, iako postoje bakterije koje žive na našoj koži bez obzira na sve, bakterije ispod pazuha poznate kao korinebakterije (corynebacterium) doprinose razvoju tjelesnog mirisa.

Je li zaista moguće zamijeniti tradicionalne dezodoranse? Prema istraživanjima, to je mogućnost. Jedna studija pokazala je da su osobe koje redovite koriste antiperspirante lučile mnogo više Staphylococcus hominis bakterije (bakterija za koju je druga studija utvrdila da ima najneugodniji miris), od onih koji samo povremeno koriste ili ne koriste dezodoranse ili antiperspirante.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije