Može li krumpir biti efikasan u borbi protiv raka?

Može li krumpir biti efikasan u borbi protiv raka?

Može li krumpir biti efikasan u borbi protiv raka?
  • Objavljeno: Nedjelja, 11.12.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: canva

Poljski znanstvenici vjeruju da bi jedan spoj koji se nalazi u krumpiru mogao biti efikasan u borbi protiv raka. Smatraju da bi glikozoalkaloidi koji se nalaze u povrću poput krumpira, rajčica i patlidžana mogli pomoći, piše Daily Mail.

Na temelju provedenih studija istraživači zaključuju da bi glikozoalkaloidi, prirodni kemikalije koje se nalaze u krumpirima, mogle utjecati na potencijalno kancerogene kemikalije.

Magdalena Winkiel sa Sveučilišta Adam Mickiewicz u Poznańu usredotočila se na pet glikoalkaloida za koje vjeruje da bi se u budućnosti mogli koristiti za razvoj lijekova. No, još nije provedeno istraživanje o tome kako se kemikalije mogu boriti protiv raka u ljudskim stanicama, piše Todayuknews.com.

„Znanstvenici širom svijeta još uvijek traže lijekove koji će biti smrtonosni za stanice raka, ali u isto vrijeme sigurni za zdrave stanice. Zato bi se moglo isplatiti vratiti ljekovitim biljkama“, smatra Winkiel te dodaje da ako kemikalije "ne mogu replicirati antikancerogene lijekove koji se danas koriste, možda će kombinirana terapija povećati učinkovitost liječenja".

Biljke se desetljećima koriste za borbu protiv raka, ali ne postoji istraživanje koje kaže da ćete njihovom konzumacijom ubiti stanice raka, čak i ako zdrava prehrana može pomoći u sprječavanju tumora.

S time se slaže i dr. Charles Evans, voditelj istraživačkih informacija u Cancer Research UK koji kaže da „biljke proizvode ogroman i raznolik raspon zanimljivih i nedovoljno proučenih kemikalija.“

„Važno je naglasiti da mnogi od ovih spojeva neće biti prikladni kao lijekovi, bilo zato što nisu dovoljno učinkoviti ili zato što nisu dovoljno sigurni za primjenu. Od vitalne je važnosti da istražimo sve moguće načine otkrivanja novih tretmana, zbog čega je ključno da istraživači istraže te kemikalije kako bi vidjeli imaju li potencijal postati novi lijekovi“, zaključuje dr. Evans.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije