5 neugodnih posljedica koje izaziva ljuto začinjena hrana

5 neugodnih posljedica koje izaziva ljuto začinjena hrana

5 neugodnih posljedica koje izaziva ljuto začinjena hrana
  • Objavljeno: Nedjelja, 24.04.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Poznato je da ljuti začini imaju brojne zdravstvene prednosti, primjerice mogu pomoći kod mršavljenja, bolesti srca, a čak i depresije. Međutim, ovakva hrana nije za svakoga. Ako svoje obroke volite obogatiti ljutim umakom ili pak ne štedite na drugim ljutim začinima kada pripremate hranu, trebate znati da bi to moglo biti loše za vaš organizam. Otkrivamo vam 5 neugodnih učinaka koji mogu nastati kod konzumiranja ljuto začinjene hrane.

1. Može imati laksativni učinak

Jedenje ljute hrane jedan od najčešćih krivaca za želučane tegobe i proljev. Prema jednom znanstvenoj istraživanju, prekomjerna konzumacija kapsaicina (tvari koja se nalazi u ljutoj paprici) može iritirati želudac. Simptomi prekomjernog unosa kapsaicina uključuju mučninu, povraćanje, bol u trbuhu i proljev. Ako ste pretjerano osjetljivi, bolje bi bilo da izbjegavate ljute papričice.

2. Može uzrokovati akne i ekcem

Dermatologinja Rebecca Tung upozorava da ljuta hrana može izazvati neugodne kožne probleme, kao što su akne i ekcem. "Kada začinjena hrana izazove upalu u crijevima, zbog uznemirenog želuca, refluksa kiseline ili drugih simptoma, ponekad se na koži mogu pojaviti crvenilo, akne ili čak ekcem'', objašnjava Tung i dodaje da ako postoji sumnja određena hrana uzrokuje takve tegobe, dermatolog može savjetovati vođenje dnevnika prehrane kako bi se utvrdile koje namirnice su krivci.

3. Može uzrokovati nesanicu

Ako volite hranu bogatu začinima, pokušajte takvu hranu jesti za ručak, a ne navečer. Začinjena i kisela hrana mogu ometati san jer uzrokuju žgaravicu, što je posebno problematično kod osoba koje pate od gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB). Mnogi zdravstveni stručnjaci ne preporučuju jesti začinjenu hranu neposredno prije spavanja jer ležanje može pogoršati žgaravicu.

4. Mogu utjecati na vaš glas

Zdravstveni stručnjaci iz klinike Mayo upozoravaju da prekomjerna konzumacija ljute hrane može nadražiti grlo. Kod osoba koje pate od refluksa kiseline, koji je obično uzrokovan konzumacijom ljute hrane, može doći do bolova, oteklina i promuklosti.

5. Može uzrokovati mjehuriće i osip

Doktor znanosti Barry Green upozorava da čak i samo dodirivanje ljutih namirnica može potencijalno uzrokovati zdravstvene probleme jer začinjena hrana pobuđuje receptore u koži koji inače reagiraju na toplinu. Ti receptori reagiraju na ekstremne temperature i intenzivne mehaničke stimulacije, kao što su štipanje i rezanje, a također reagiraju na određene kemijske utjecaje. "Središnji živčani sustav može biti zbunjen kada su bolovi stimulirana kemikalijom, poput one u čili papričicama, što izaziva dvosmislen neuralni odgovor", ističe Green.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije