Prepoznajte simptome začepljenih arterija!

Prepoznajte simptome začepljenih arterija!

Prepoznajte simptome začepljenih arterija!
  • Objavljeno: Subota, 06.02.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Začepljene arterije mogu uzrokovati niz zdravstvenih problema, kao što su gubitak vida, artritis, kronična bol, bolesti kardiovaskularnog sustava, srčani i moždani udar.

Najčešći uzroci začepljenih arterija su:

Iako otkrivanje začepljenih arterija može biti teže od otkrivanja nekih drugih bolesti, prepoznavanjem određenih simptoma možete na vrijeme potražiti pomoć. Ovi simptomi nisu siguran pokazatelj začepljenih arterija, ali biste svakako trebali posjetiti liječnika.

Bolovi u donjem dijelu leđa

Kada je u pitanju nakupljanje plaka u arterijama, trebate znati da se prvo počinje nakupljati u arterijama na području donjeg dijela leđa. To otežava protok krvi i uzrokuje osjećaj nelagode i bolove.

Otežana cirkulacija krvi na području donjeg dijela leđa je problem koji se javlja kod oko 10% ukupnog svjetskog stanovništva, a često i kod osoba mlađih od 20 godina.

Isprobajte ovaj trening za jačanje donjeg dijela leđa!

Bolovi u listovima

Arterioskleroza (zadebljanje i otvrdnuće stjenki arterija) može blokirati arterije koje dovode krv prema nogama. Kada se to dogodi, obično osjećamo bolove na području listova. Pušači imaju nešto veći rizik od nastanka arterioskleroze.

Srećom, ovo stanje je reverzibilno. Povećanjem unosa biljaka i smanjenjem unosa namirnica životinjskog porijekla možete vrlo brzo i uspješno izliječiti ovo stanje u samo nekoliko tjedana.

Osjećaj nelagode na području nogu i stopala

Periferna arterijska bolest je nakupljanje kolesterola i plaka na području krvnih žila u ekstremitetima. Tada se javlja osjećaj nelagode na području stopala i nogu, što nakon nekog vremena počinje ograničavati kretanje i hodanje. Uznapredovala periferna arterijska bolest može rezultirati amputiranjem ekstremiteta.

Pušači imaju povećan rizik od nastanka periferne arterijske bolesti, kao i osobe koje u svojoj obiteljskoj anamnezi imaju zabilježene slučajeve ove bolesti.

Nabiranje ušne resice

Jedan od najneobičnijih, ali vrlo čestih simptoma začepljenih arterija je nabiranje ušne resice. Iako je to neizostavan dio starenja, ako ste primijetili nabore na području ušne resice, trebali biste potražiti savjet liječnika.

Erektilna disfunkcija

Začepljene arterije direktno utječu na protok krvi na području čitavog tijela, uključujući i spolne organe. Za održavanje erekcije potreban je pravilan i nesmetan dotok krvi. Ako su arterije začepljene, dotok krvi neće biti dobar, a rezultat toga će biti erektilna disfunkcija.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da je erektilna disfunkcija u većini slučajeva samo simptom bolesti kardiovaskularnog sustava. Ako ste primijetili probleme u postizanju i održavanju erekcije, svakako se obratite liječniku.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije