Trikovi za prevenciju gripe i prehlade

Trikovi za prevenciju gripe i prehlade

Trikovi za prevenciju gripe i prehlade
  • Objavljeno: Petak, 22.11.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Sezona gripe i prehlade je započela. Postoje odlični i jednostavni načini da smanjite rizik od nastanka prehlade i gripe.

Važno je da znate da ove metode nisu zamjena cijepljenju i da se svakako posavjetujete s liječnikom o prevenciji gripe, naročito ako patite od bolesti srca, pretilosti, dijabetesa, starije ste životne dobi ili ste trudni.

Ruke perite do lakta

Pranje ruku je jedna od osnovnih stvari u prevenciji prehlade i gripe, ali nije dovoljno oprati samo šake. Istraživanja su pokazala da podlaktica često sadrži više bakterija od šake. U stvari, mjesta na kojima se bakterije najviše skupljaju su podlaktice, dlanovi, stražnja strana koljena i između nožnih prstiju.

Ruke brišite papirnatim ručnicima

Brisanje ruku je jednako važno kao pranje. Pamučni ručnici mogu sadržavati puno bakterija jer ih dodiruje veći broj ljudi. Dokazano je da papirnati ručnici sadrže manje bakterija od pamučnih, stoga su najbolji izbor, naročito na javnim mjestima.

Izađite van

Možda će vam se činiti neobičnim, ali boravak na zraku pospješuje prevenciju gripe i prehlade. Razlog prehlade i gripe tijekom zime nije hladno vrijeme već povećanje vremena kojeg boravimo u zatvorenim prostorima.

Odrežite nokte

Dugi nokti će izgledati lijepo, ali su savršeno mjesto za razmnožavanje bakterija. Ako ne želite rezati nokte, perite ih četkicom i sapunom svaki put kada perete ruke.

Konzumirajte đumbir

Đumbir ima odlična antivirusna i antibakterijska svojstva. Istraživanja su pokazala da đumbir jača imunitet i smanjuje rizik od nastanka gripe i prehlade.

Smanjite unos alkohola

Iako čaša vina ima odlične zdravstvene prednosti, prekomjerna količina alkohola će smanjiti sposobnost bijelih krvnih zrnaca da se obrane od infekcije, i to u naredna 24 sata.

Zagrijte stopala

Topla stopala smanjuju rizik od nastanka gripe za čak 67%. Znanstvenici su otkrili da hladna stopala sužavaju krvne žile na području sinusa, čime se smanjuje dotok bijelih krvnih stanica i povećava rizik od nastanka infekcije.

Spavajte

Svaki dan spavajte najmanje 7 sati. Kvalitetan san će ojačati imunitet i smanjiti rizik od nastanka raznih bolesti, uključujući gripu i prehladu. Ipak, trebate znati da prekomjerna količina sna može imati suprotno djelovanje i oslabiti vaš imunitet.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije