Zdravlje usne šupljine i loš zadah

Zdravlje usne šupljine i loš zadah

Zdravlje usne šupljine i loš zadah
  • Objavljeno: Petak, 30.03.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Loš zadah, koji se u medicini zove halitosis, može biti uzrokovan lošom higijenom usne šupljine, ali također može biti znak drugih zdravstvenih problema. Loš zadah također može biti uzrokovan hranom koju jedete i drugim nezdravim životnim navikama.

Kako hrana utječe na loš zadah?

Uglavnom sva hrana koju jedemo utječe na zadah. Hrana se probavlja i apsorbira u krvotok putem kojeg dolazi do pluća. Ako jedete hranu s jakim mirisom, kao što su češnjak ili luk, četkanje i čišćenje zubnim koncem prikriva miris privremeno. Miris neće nestati u potpunosti sve dok se tijelo potpuno ne očisti od hrane.

Kako loše navike utječu na loš zadah?

Ukoliko redovito ne četkate zube i ne čistite ih zubnim koncem, čestice hrane mogu ostati u ustima i uzrokuju razvoj bakterija između zubi, oko desni i na jeziku. Također i pušenje može uzrokovati loš zadah, mrlje na zubima, nadraženost desni ili smanjiti sposobnost osjetila okusa.

Koji su zdravstveni problemi povezani s lošim zadahom?

Konstantan loš zadah može biti posljedica bolesti desni. Bakterije uzrokuju toksine u ustima koji iritiraju desne. Ukoliko se bolest desni ne liječi, može doći do bolesti čitave čeljusti. Ostali uzroci mogu biti zubni aparatići, karijes i gljivične infekcije u ustima.

Jedan od uzroka može biti i kserotomija, zdravstveno stanje koje označava suhoću u ustima. Slina je potrebna kako bi se usta navlažila i neutralizirala kiselina nastala plakom. Slina ispire mrtve stanice koje se nakupljaju na jeziku, desnima i na unutrašnjoj strani obraza. Suha usta ne mogu proizvesti dovoljno sline kako bi se mrtve stanice razgradile, što dovodi do lošeg zadaha. Suha usta mogu biti posljedica konzumiranja različitih lijekova, neuravnoteženog rada žlijezda slinovnica ili kontinuiranog disanja kroz usta.

Mnoge druge bolesti mogu uzrokovati loš zadah kao što su upala pluća, bronhitis, kronična upala sinusa, dijabetes, bolesti jetre, bolesti bubrega ili refluks kiseline, odnosno vraćanje želučane kiseline u jednjak.

Što učiniti kako biste spriječili loš zadah?

Prakticirajte dobru oralnu higijenu. Četkajte zube barem dva puta dnevno pastom koja sadrži fluor kako biste uklonili hranu i plak. Četkajte zube nakon svakog obroka, ne zaboravite na jezik. Mijenjajte četkicu za zube svakih 2 do 3 mjeseca. Koristite zubni konac jednom dnevno za uklanjanje hrane i plaka između zuba. Ukoliko nosite protezu, izvadite ju prije spavanja i temeljito očistite prije stavljanja u usta sljedećeg jutra.

Redovito posjećujte stomatologa

Na pregled stomatologu trebate ići barem 2 puta godišnje. Stomatolog će odraditi stručno čišćenje zubi i bit će u mogućnosti na vrijeme otkriti i liječiti bolesti usne šupljine.

 

 

Prestanite pušiti

Ovo je još jedan dobar razlog kako biste prekinuli tu nezdravu naviku. Nemojte koristiti ni žvakaće gume na bazi duhana jer one također uzrokuju loš zadah. Posavjetujte se sa svojim stomatologom oko prestanka pušenja.

Pijte puno vode

Voda će održati usta vlažnima. Žvakaća guma ili bombon, po mogućnosti bez šećera, također potiču proizvodnju sline, koja pomaže kod ispiranja hrane i bakterija.

Vodite dnevnik hrane koju jedete

Ukoliko mislite da određena hrana utječe na loš zadah, vodite dnevnik o tome što jedete i bilježite jeste li imali loš zadah nakon određene hrane. Slobodno ponesite svoj dnevnik stomatologu kako biste ga pitali za mišljenje. Isto tako, napravite popis lijekova koje koristite jer neki lijekovi mogu igrati važnu ulogu u stvaranju lošeg zadaha.

Kako izliječiti loš zadah?

U većini slučajeva, vaš stomatolog može izliječiti uzrok lošeg zadaha. Ukoliko stomatolog utvrdi da su vaša usta zdrava i da loš zadah nije uzrokovan bolestima usne šupljine, bilo bi najbolje da pođete liječniku opće prakse kako bi se utvrdio izvor lošeg zadaha, kao i plan liječenja.

Koje proizvode možete koristiti za eliminaciju lošeg zadaha?

Možete kupiti nekoliko vodica za ispiranje usne šupljine. Međutim, imajte na umu da mnoge vodice za ispiranje usne šupljine pružaju samo privremeni osjećaj da ste se riješili lošeg zadaha. Postoje vodice za ispiranje usne šupljine koje su na antiseptičkoj bazi te, umjesto da prikrivaju loš zadah, ubijaju klice koje uzrokuju loš zadah. Posavjetujte se sa svojim stomatologom o tome koji je proizvod najbolji za vas.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije