Život poslije infarkta miokarda

Život poslije infarkta miokarda

Život poslije infarkta miokarda
  • Objavljeno: Petak, 27.11.2015.
  • Broj pregleda: 5.409
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Sigurno ste čuli za glumca Martina Sheena, no možda ne znate za činjenicu da je on na snimanju filma „Apokalipsa sada“ dobio teški srčani udar. To se dogodilo prije par desetljeća, točnije 1979. godine, no spomenuti glumac još uvijek radi, dapače napravio je respektabilnu karijeru. Naime, kada obolite od srčanog udara, po mišljenju liječnika, spadate u onu sretniju grupu. Oni drugi, manje sretni, izvukli su „iznenadnu srčanu smrt“ to jest, iznenada su se srušili na cesti ili u kući.

Tijek događaja je vrlo jednostavan: na stjenci krvne žile nalazimo suženja uzrokovana taloženjem masnoća, a sve kao posljedicu upalne bolesti nazvane ateroskleroza. Kao posljedica stresa krvna žila se stisne, rub nataložene masnoće pukne, a posljedično slijedi „izlijevanje“ masnoća direktno u krv. U tom trenutku reagiraju trombociti i zatvore krvnu žilu, a sve u najboljoj namjeri kako bi spriječili daljnji prodor „stranih“ tijela u krv. Tromb zatvara preostali lumen krvne žile i taj dio srca ostaje bez kisika i hrane.

S obzirom na sretnu činjenicu da ste i dalje živi, možemo zaključiti kako je ostatak srčanog mišića preuzeo posao, dok su žile napravile kolaterale te našle nove puteve za hranjenje srca.

Srce, kao organ koji bez prestanka radi gotovo savršeno tijekom čitavog našeg života je teško „pokvariti“- za isto su potrebne godine i godine nepovoljnog načina života, potpomognute genetskim nasljeđem i svakodnevnim stresom.

Visok krvni tlak zanemaren godinama, neotkrivena šećerna bolest, pušenje, visoka vrijednost LDL kolesterola u krvi s niskim zaštitnim HDL kolesterolom, loša i neredovita prehrana, pretjerana tjelesna težina, nedostatak fizičke aktivnosti i genetika, mogu dovesti do srčanog udara.

Iz tih razloga glavna terapija je ujedno i prevencija! Redoviti sistematski pregledi osnovni su put uspjeha izbjegavanja srčanog udara. Povišeni krvni tlak, povišeni šećer u krvi te povišeni kolesterol „ne bole“, ne možete ih osjetiti, a prvi simptom je često srčani ili moždani udar. Stoga, redovito se kontrolirajte.

U prevenciju spada i redovita fizička aktivnost. Svakodnevno umjereno vježbanje, ponekad malo oštrije hodanje potaknuti će rast kolateralnih krvnih žila u srcu, te vas upravo to može spasiti prilikom srčanog udara

Što kada smo već preboljeli srčani udar?

Promijenite način života!

Redovito se i zdravo hranite, pri tome ne podrazumijevam da se odreknete crvenog mesa, špeka i čvaraka do kraja života te da se hranite samo salatom, već da si smijete priuštiti sve, ali u razumnim količinama, znači ne pretjerivati, nego si dozvoliti te namirnice jednom do dva puta mjesečno. Vodite se starom kineskom poslovicom koja kaže: malo je dovoljno, dovoljno je previše.

Slušajte savjete liječnika, držite se dijete, kontrolirajte krvni tlak i šećer u krvi!

Bavite se fizičkom aktivnošću!

Usudite se pomalo, lagano pomicati granice, no samo do onih koje postavlja Vaše tijelo. Ako osjetite umor, stanite! Također, ako na meteorološkom izvješću ugledate samo one „namrštene“ smajliće i vi se osjećate točno tako, radije nemojte ići nigdje. Ostanite kod kuće, čitajte ili pogledajte najnoviju epizodu sapunice. Slušajte svoje tijelo, i opustite se!

Pušenje je zabranjeno!

Čak i pasivno! Šteta koju učini samo jedna cigareta neka vam bude poticaj da prestanete s tom nezdravom navikom.

Uklonite stres!

Što je priznajem zaista teško u današnje vrijeme. No, ako već ne možete isključiti TV kada je na programu Dnevnik, radite nešto drugo što vas ispunjava pozitivnom energijom. Budite nasmijani, smijeh liječi! Pojednostavnite si život! Riješite situacije koje vi možete riješiti, a prestanite se brinuti o onome što ne možete promijeniti. Još nešto što mi se čini jako važnim: maknite se od ljudi sa negativnom energijom, ne družite se sa njima, nije vam stalo do stalnog slušanja o tuđim nevoljama, bolestima, malignim tračevima, neuspjesima…

Za kraj: redovne kontrole kod liječnika i redovno uzimanje terapije se podrazumijevaju!

Moram vas kao kardiolog upozoriti da ne eksperimentirate s lijekovima. Često mogu čuti sljedeća mišljenja: „Htio sam probati kakav će mi biti tlak, šećer u krvi ili kolesterol bez lijeka jer već uzimam 5 vrsta!“. Moram vas upozoriti da je svih 5 ili 7 vrsta lijekova potrebno kako bismo vašu kvalitetu života održali na nivou na kojem je bila prije srčanog udara ili vrlo blizu tome. Još važnije, kako se bolest ne bi ponovila.

No, ono što je sigurno je kako će stvarna promjena vaših životnih navika sigurno smanjiti količinu potrebnih lijekova.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije