Kako razlikovati glavobolju od migrene?

Kako razlikovati glavobolju od migrene?

Kako razlikovati glavobolju od migrene?
  • Objavljeno: Subota, 20.02.2010.
  • Broj pregleda: 5.142
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Identificiranje migrene

Postoji mnogo različitih vrsta glavobolja i svaka ima svoje karakteristične simptome. Najčešće se radi o tenzijskoj glavobolji. Bol je uporna, pritiskujuća ili stezajuća koja se javlja obostrano u glavi. Tenzijske glavobolje imaju tendenciju da se pogoršavaju kako dan napreduje, a mogu trajati nekoliko dana. Uzrok je obično stres, a lijekovi protiv bolova vjerojatno neće pomoć. Umjesto toga, pokušajte smanjiti razinu stresa, možda kroz tehnike opuštanja, yogu i meditaciju.

Migrene su vrlo različite. Obično traju između četiri sata i tri dana, obično pogađaju samo jednu stranu glave i često se bol karakterizira kao tupa ili pulsirajuća. Glavobolja može biti popraćena mučninom, osjetljivosti na svjetlo ili zvuk i neurološkim problemima kao što su poteškoće u fokusiranju ili govoru. Kada se javlja s poremećajima vida kao što su halucinacije ili treperenje svjetla, poznata je kao migrena s aurom. Menstrualne migrene su one koje se uvijek pojavljuju neposredno prije ili tijekom mjesečnice.

Ako iznenada imate česte glavobolje, trebali biste posjetiti svog liječnika opće prakse kako bi otkrili uzrok: različite vrste glavobolja se liječe i tretiraju na različite načine. Oko 60 posto osoba koje pate od migrene nikada ne konzultiraju svog liječnika, vjerojatno zato što vjeruju da se ništa ne može učiniti.

Ne postoji testiranje za migrene i nitko ne zna njihov točan uzrok, iako se misli da se pojavljuje zbog preosjetljivosti moždanog debla. Petar Goadsby, profesor kliničke neurologije u Londonu, opisuje migrenu kao naslijeđenu predispoziciju koja se aktivira u određeno doba u životu zbog vanjskih faktora. Vjeruje se da je najznačajniji faktor promjena.

Mozak koji pati od migrena ne podnosi dobro promjenu, kao svi drugi. Ako imate sklonost glavoboljama, preskačete obroke, stalno ste pod stresom ili loše spavate, sve to može pogoršati stanje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije