Vodič za žene u srednjim godinama kojima hormoni ne daju spavati

Vodič za žene u srednjim godinama kojima hormoni ne daju spavati

Vodič za žene u srednjim godinama kojima hormoni ne daju spavati
  • Objavljeno: Utorak, 13.10.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dobar san za mnoge je žene, pred kojima je menopauza ili se u njoj već nalaze, stvar prošlosti. Čak 40 posto žena u menopauzi se žali kako noću ne može sklopiti oka, a to povlači i učestale odlaske u zamrzivač po zalogaj, dva…

Nedostatak sna utječe na hormon grelin, koji regulira naš osjećaj gladi. Grelin je poput gladnog gremlina koji putuje našim krvotokom, a detektira ga mozak, svaki puta kada ste na dijeti ili kada ste kronično neispavani.

Taj je hormon potrebno nahraniti snom, kojemu nema zamjene. Gremlin grelin bit će miran samo ako dnevno spavate najmanje 7 sati u komadu. Evo 8 savjeta stručnjaka za dobar san:

1. Izbjegavajte piti alkohol, 6 sati prije odlaska na spavanje

Čašica alkohola može umiriti i potaknuti pospanost, ali jednom kada se proširi po cijelom tijelu, može vas držati budnim drugi dio noći.

2. Utišajte mjesto gdje spavate

Baš kao i u dječjoj sobi, okružite se svjetećim zvjezdicama na stropu, laganom, umirujućom glazbom ili zvukovima valova, umirite prostor u kojemu spavate.

3. Krevet je za seks i spavanje

Izbacite televizor iz spavaće sobe. Večera se za stolom, ne u krevetu. Spavaća soba nije mjesto za večernje tulume. Rezervirajte svoj krevet samo za seks i spavanje.

Pročitajte koji su najbolji i najgori položaji za spavanje.

4. Isključite sve tri sata prije odlaska u krevet

Svjetlo koje vam ravno u oči projicira vaša najomiljenija elektronska naprava šalje poruku mozgu da je još dan, pa je time i teže zaspati. Ugasite sve, priviknite se na mrak.

5. Triptofan ili običan niskokalorični jogurt

Esencijalna aminokiselina koja se nalazi u puretini, zobenoj kaši, sjemenu suncokreta i bundeve.U metabolizmu služi kao prekursor serotonina, melatonina i nikotinske kiseline. Poboljšava spavanje, raspoloženje. Za dobar san, konzumirajte ga svaki dan.

6. Pravilna temperatura

Tijekom sna temperatura tijela se smanjuje. U spavaćoj sobi ona ne bi trebala biti viša od 22, niti niža od 18 stupnjeva Celzijevih. Čim prije vaše tijelo spusti temperaturu, to će san prije doći na oči.

7. Hrana koja pospješuje san

Mlijeko krave sadrži melatonin. Dobar je i svježi sir, dijetalni jogurt, puretina, piletina, crveno meso i riba. Sve što je bogato proteinima i L-Triptofanom.

Pročitajte koju hranu trebate izbjegavati prije spavanja.

8. Cjelovite žitarice

Glad ugasite zdjelicom žitarica. I najmanje količine olakšat će apsorbiranje L-Triptofana i potaknuti izlučivanje serotonina. Sok od višanja izvor je melatonina, a dobro je popiti i čaj.

Pročitajte kako možete izgubiti kilograme spavajući.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije