Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Pravilnom njegom do lijepih i zdravih stopala

Pravilnom njegom do lijepih i zdravih stopala

Pravilnom njegom do lijepih i zdravih stopala
  • Objavljeno: Srijeda, 29.04.2009.
  • Broj pregleda: 5.624
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Najčešći problemi koji se pojavljuju na stopalima

Redovita njega je najbolja garancija lijepih i zdravih nogu i to u svakoj životnoj dobi. Uz njegovana stopala osjećamo se bolje i privlačnije. Osnovna zadaća je zaštita stopala i noktiju te sprječavanje različitih promjena na njima.

Znajte da 80 posto žena osjeća tegobe u stopalima kao posljedicu nošenja previsokih peta.

Neugodan miris i znojenje će riješiti sprej za stopala, balzam i kupka koja sadržava aktivne tvari koje sprečavaju razvoj bakterija i neugodnih mirisa. Dva puta dnevno perite stopala preparatima koji sprečavaju prekomjerno znojenje, a nakon pranja obavezno upotrijebite puder za stopala.

Izbegavajte sintetičku obuću i čarape. Nosite prozračnu, udobnu i ne pretijesnu obuću, po mogućnosti od prirodnih materijala. U cipele možete našpricati dezodorans za uklanjanje neugodnih mirisa ili puder u spreju. Dolaskom toplog vremena što više nosite sandale.

Urasli nokat je pojava kada nokat raste u meso. Može ju pratiti jaka bol i pojava gnoja. U tom slučaju je najbolje posjetiti pedikera i nemojte sami rješavati problem. Najčešći uzroci uraslih noktiju su prejako rezanje rubova noktiju i nošenje preuskih cipela.

Kurje oko koje nema dublji korijen možete ukloniti pomoću flastera protiv kurjih očiju. Dublje kurje oko mora vam otkloniti pediker. Uklanjanje kurjeg oka je najčešće dugotrajan proces ali ne i nerješiv. Da imate kurje oko znat ćete kada pritiskom na mjesto na koje sumnjate imate osjećaj da vas je upiknula iglica. I ovaj problem na stoplaima nastaje zbog tijesne obuće.

Bradavice su rezultat virusnih infekcija. Prijenosne su i taj problem mora riješiti liječnik. Nemojte odlaziti pedikeru i što manje ih dirajte sami.

Gljivična oboljenja najčešće nastaju između prstiju. Koža postaje tanka, crvena i svrbi, a mogu nastati i mali mjehurići. U apoteci postoje sredstva protiv gljivica koja morate koristiti dok oboljenje ne prođe, ali i 3 do 4 tjedna nakon prestanka simptoma da se infekcija ne ponovi.

Zbog toga je jako važno nakon tuširanja dobro obrisati kožu među prstima. Izbjegavajte hodati bosi na bazenima, u saunama i na sličnim mjestima te nosite pamučne čarape koje će spriječiti njihovo nastajanje.

Zaraženi nokti su također veliki problem. Indikacije zaraze nokta su promjena boje ili deformacija noktiju. S tim problemom se obavezno treba obratiti liječniku.

Osobe koje boluju od dijabetesa moraju naglasiti svoje stanje prilikom odlaska pedikeru, a stopala moraju njegovati redovito.

Komentari

Najnovije

Najčitanije