Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Dopustite da vas vodi mudrost srca

Dopustite da vas vodi mudrost srca

Dopustite da vas vodi mudrost srca
  • Objavljeno: Srijeda, 12.11.2014.
  • Broj pregleda: 206
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Isprobajte jedan trik koji uključuje 2 stolca. Kada god niste sigurni što trebate napraviti, stavite ispred sebe 2 stolca. Neka jedan predstavlja ono što osjećate, a drugi ono što mislite. Sjednite prvo na jedan i govorite o osjećajima. Potom sjednite na drugi i razmišljajte logično. Na kraju ćete pronaći zlatnu sredinu i puno lakše donijeti pravu odluku. Iz uma će progovarati strah, ono što biste trebali ili što ne biste. Iz srca će progovarati pravi osjećaji vezani za sadašnjost.

Ono što fascinira jest činjenica da srce ima svoj mali mozak. Da, ljudsko srce koje obavlja niz funkcija, zapravo posjeduje mozak od čak 40.000 neurona koji mogu osjećati, zapamtiti i naučiti. Mozak vašeg srca šalje poruke mozgu o tome kako se tijelo osjeća. Srce ima svoj misteriozan način da zna i da djeluje.

Sve do devedesetih godina prošlog stoljeća znanstvenici su vjerovali kako učimo samo pomoću mozga i kako informacije primamo i šaljemo srcu, no danas znamo da je ta komunikacija obostrana. Zapravo, srce je složen sustav načinjen od niza neurona, neurotransmitera, proteina i stanica. Njih pronalazimo i u mozgu.

Način na koji srce utječe na mozak je generiranje i odašiljanje signala. Dok je ritam srca ujednačen, cijelo tijelo, uključujući i mozak, osjeća te prednosti. Neke od njih su stabilnost, mogućnost intuitivnog razmišljanja i bolje donošenje odluka.

Iako srce i mozak neprestano komuniciraju, možemo podsvjesno narediti srcu da komunicira s mozgom kako bi dobili pozitivne rezultate. Kada osjetimo pozitivne emocije, srce te emocije također doživljava i njegov ritam ostaje ujednačen i harmoničan.

Kako koristiti srce u donošenju odluka?

U trenutku kada znate koje je jedino logično rješenje ne sumnjajte u svoje postupke. U trenucima kada ne znate što napraviti obratite pažnju na to što vam govori srce i što vam govori logika. Pokušajte u svakoj situaciji donijeti odluku na temelju zlatne sredine onoga što vam govori srce i mozak.

Kada se susretnete s problemom koji vam predstavlja izvor stresa, zapišite što mislite i osjećate o tome.

U ovoj fazi se upitajte koji je najbolji mogući odgovor na trenutnu situaciju, što je najbolje što možete napraviti kako bi minimizirali daljnji stres.

Poslušajte što vam srce ima za reći. Obratite pažnju na prve osjećaje i misli koje vas okupiraju jer su one najčešće točne.

Zapišite što vam srce kaže, koliko god vam se to činilo nepotrebnim i suludim.

Na kraju usporedite što ste zapisali. Ljudi često zaključe da je srce zapravo inteligentnije, a mozak emocionalniji i iracionalniji.

Kada god ne znate što biste napravili, svoj fokus prebacite na srce i upitajte ga za smjer. Vaš um će žuriti i donijeti ishitrenu odluku. Intuicija je ono što vam srce govori, samo to trebate naučiti slušati.

Dopustite da vas vodi srce jer ćete tek tada uživati u sreći i ispunjenosti. Ponekad donesite odluku na temelju osjećaja, a ne na temelju logičkog razmišljanja. Logika ne mora uvijek biti u pravu, barem ne kada je u pitanju sreća i zadovoljstvo.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije